Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sida måste lyssna på kritiken mot markförvärv

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Sida-chefen Charlotte Petri Gornitzkas inlägg (den 28 maj) reser fler frågor än det besvarar. Det enda som är tydligt är att Sida bestämt sig för att vid stora markförvärv bidra med utvecklingsprojekt och att man är kritisk mot oss som kritiserat projekt där markförvärven varit oetiska.

Inga hittillsvarande stora markförvärv har visat sig gå fria från sådana problem.

ADDAX i Sierra Leone uppfattades som det allra bäst genomförda investeringsprojektet, ändå visar det sig att man betett sig oetiskt när det gäller mark- rättigheter och arbetsavtal och att lokalbefolkningens jordbruk försvårats med hotad matförsörjning som följd.

Vilka lärdomar har Sida dragit av det?

Biståndsministern vill få en rapport från Swedfund om problemen med ADDAX men Sida har tydligen redan bestämt sig.

ADDAX var inbjudna till ett Sida-möte i måndags för att utan kritik presentera sitt projekt i rosenrött.

Det är förstås helt riktigt, som Gornitzka skriver, att jordbruket i Afrika behöver kunna producera mer mat, men de många aktuella markförvärven syftar inte till att producera mat till Afrika utan bilbränsle till Europa eller, som Gornitzka själv skriver, till att lösa Gulfstaternas livsmedelsbehov eller finansmarknadernas oro.

Vi som är kritiska mot oetiska markförvärv och storjordbruk med liten sysselsättningseffekt är givetvis positiva till investeringar i afrikanskt jordbruk men vi vill se odelat positiva effekter för lokalbefolkningen.Mats Widgren

professor i geografi, Stockholms Universitet