Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ship to Gaza vänder blicken mot nöden

Victoria Strand, läkare och talesperson för Ship to Gaza Sverige.Foto: Jöran Fagerlund, Ship to Gaza
Lars Adaktusson.Foto: Sven Lindwall

Lars Adaktusson skriver på Expressen Debatt att Ship to Gaza är ett medialt upptåg.

Men vad är det Adaktusson inte vill ska synas i media?

Är det att skolorna i Gaza tvingas ha undervisning i dubbla skift därför att det inte finns tillräckligt med klassrum som står upp sedan förra kriget?

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

REPLIK.

Är det att bostadshusen inte kan byggas upp efter kriget därför att byggnadsmateriel inte släpps in i området? Är det sjukhusen som inte fungerar på grund av de strömavbrott som följer i blockadens spår?

Är det att palestinska fiskare attackeras på daglig basis av israeliska och ibland egyptiska marinen i sina egna fiskevatten? Att de dödas, skottskadas, tillfångatas och får sina båtar och redskap beslagtagna och förstörda. Inte ens Adaktusson kan beskriva de palestinska fiskarnas konfrontationer med blockadmakterna som ett medieupptåg eftersom de sällan skildras i internationell press.

Det är därför Ship to Gazas aktioner behövs. För att vända världens blickar mot den rättslöshet och den humanitära nöd som blockaden skapar.

 

Adaktusson tycker att vi skall bekämpa nöden på Gazaremsan genom att ge stöd åt FN och andra biståndsorganisationer. Hade han brytt sig om att fråga biståndsorganen själva så hade fått veta att det inte är pengar och resurser som är flaskhalsen i deras arbete. Det är återigen blockaden som fått biståndsberoendet att eskalera samtidigt som den utgör det största hindret för ett effektivt biståndsarbete.

Mot dessa representanter för världssamfundet står Adaktusson och några andra extrema blockadvänner och viftar desperat med den så kallade Palmerrapporten. Ett snart fem år gammalt medlingsdokument som saknar all juridisk legitimitet och som inte ens Israel var villiga att skriva under.

Istället borde Adaktusson ta sig en närmar titt på den rapport som Världsbanken publicerade den 27/5 i år. Den delar förvisso en hel del av kritiken mot områdets politiska ledning, men till skillnad från Adaktusson förmår den att särskilja huvudsak från bisak. Det viktigaste skälet till att Gazaborna berövas livsmedelssäkerhet, sjukvård, rent vatten, utvecklingsmöjligheter och framtidshopp är också här: blockaden.

 

Inte heller vi har någon anledning att invända mot kritiken av Hamasregimen. Vad vi vänder oss mot är idén att det skulle vara legitimt att kollektivt bestraffa 1,8 miljoner människor för att man anser att de har fel regim. En regim som en förkrossande majoritet av dem aldrig har röstat på. Många av dem är tvärtom uttalade motståndare till regimen. Men Adaktusson lär få svårt att hitta någon regimmotståndare som tackar blockadmakterna för att de hållits instängda och isolerade i snart åtta år. Det är för Gazas befolkning som Ship to Gaza seglar igen.

 

Staffan Granér, styrelseledamot i Judar för Israelisk Palestinsk Fred (JIPF) och mediesamordnare för Ship to Gaza Sverige

Mikael M. Karlsson, ordförande för Ship to Gaza Sverige

Victoria Strand, läkare och talesperson för Ship to Gaza Sverige