Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

"Sexköp är brutalt utnyttjande av svaga"

Prostitution "är inte en fråga om fri sexualitet eller fria val utan om ett brutalt utnyttjande av kvinnor i fattigdom och länder med svag demokrati. Det skriver 40 politiker, företagsledare, artister, poliser och kulturarbetare på Sidan 4. Robyn är en av dem.
Vi efterlyser en kvinnorörelse som solidariserar sig med sexsäljare, skrev Petra Östergren och fem andra feminister i tisdags.
Det är inte en fråga om fri sexualitet och fria val utan om ett brutalt utnyttjande, svarar i dag representanter för samtliga riksdagspartiers kvinnoförbund, men även artister,
företagsledare, kriminalinspektörer, akademiker och kulturarbetare.
Vi måste gemensamt stå upp för alla kvinnor och barn som varje år faller offer för människohandeln och sexindustrin, skriver bland andra ROBYN, ULF SPENDRUP, UNNI DROUGGE, MARIA CARLSHAMRE och GUDRUN SCHYMAN.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Petra Östergren

och Rosinha Sambo utnyttjar varje möjlighet att behandla prostitution som ett "vanligt yrke" som kvinnor väljer fritt (Expressen 070130). Men på genussekretariatets epostlista avslöjade Petra Östergren (070117) att hela rättegången är en aktiv handling för att påverka vår lagstiftning: "Rosinha tycker att det är ett viktigt mål inte bara för henne personligen utan även på ett principiellt plan. Hon tycker att kopplerilagen är fel, men vill att även de som upprätthåller lagen ska hållas ansvarig inför den, och hon ser rättegången som ett steg mot en juridisk förändring."

Syftet är att normalisera

bilden av prostitution för att kunna avveckla vår sexköpslag och driva en legalisering som i sin tur skapar förutsättningarna för en lukrativ sexindustri. Den svenska sexköpslagen är unik i världen. Inget annat land har en lagstiftning som enbart kriminaliserar den part som mot betalning vill använda en annan människas kropp sexuellt. I Sverige har denna lag lett till en kraftig försämring av arbetsklimatet för människohandlare, vars verksamhet växer explosionsartat. Den svenska sexköpslagen har en normerande effekt - för svenska män är det inte längre lika acceptabelt att köpa kvinnors kroppar i prostitution, inte ens när man reser utomlands där prostitutionen är legaliserad. En nyligen genomförd brittisk studie med sexköparen i fokus under fotbolls-VM i Tyskland, visade nämligen att svenska män tydligt hade en annan inställning till prostituerade och till att köpa sex än män från andra länder (What we know about men who pay for sex: new research and perspectives from the UK, Metropolitan University, 2006).

Medan brittiska män

mycket väl kunde tänka sig att köpa sex, tog svenska män tydligt avstånd från prostitution därför att sexköp är olagligt i Sverige och därför att många prostituerade är offer för människohandel.

Vi måste våga prata

mer om mäns efterfrågan av kvinnors och barns kroppar, det som möjliggör människohandel för sexuella ändamål. Det är en minoritet av alla män som köper sex. Vår svenska sexköpslag understryker att denna grupps särintressen är något samhället skall ta avstånd ifrån. Andelen av alla offer för människohandel som är kvinnor och flickor uppgår till hela 80 procent (ILO Report 2005). Merparten av dessa kvinnor och flickor transporteras rakt in i sexindustrin världen över. Kombination av ekonomiska svårigheter för unga kvinnor i Östeuropa, delar av Asien och Afrika, och en stor efterfrågan av deras kroppar i de europeiska länder där prostitution är legaliserad gör att 90 procent av de prostituerade på de lagliga bordellerna i Tyskland, Österrike och Nederländerna är utlandsfödda. Detta är inte en fråga om fri sexualitet eller fria val utan om ett brutalt utnyttjande av kvinnor i fattigdom och länder med svag demokrati.

Stadsfullmäktige i Amsterdam

upptäckte vid en första utvärdering av en tredjedel av bordellerna i stadens så kallade "Red Light District", att majoriteten av dessa hade starka kopplingar till kriminell verksamhet och 32 bordellerna har nu stängts. Tyskland omvärderar nu också sin lagstiftning då endast en procent av de prostituerade har det arbetskontrakt som skulle ge dem social och sjukförsäkring. Systemet med den "legaliserade" prostitutionen fungerar uppenbarligen inte. Vi måste gemensamt stå upp för alla kvinnor och barn som varje år faller offer för människohandeln och sexindustrin och försvara vår sexköpslag som kriminaliserar de män som anser sig ha rätt att köpa en annan människa.

Författare:

Maria Carlshamre, EU-parlamentariker (F!), Lena Ek, EU-parlamentariker (c), Annika Qarlsson, riksdagsledamot (c), ordförande Centerkvinnorna, Anne Ludvigsson, riksdagsledamot (s), vice ordförande S-kvinnor, Josefin Brink, riksdagsledamot (v), sammankallande vänsterpartiets feministiska råd, Magdalena Andersson, riksdagsledamot (m), ordförande Moderatkvinnorna, Solveig Hellqvist, riksdagsledamot (fp), ordförande Liberala kvinnor, Désirée Pethrus Engström, riksdagsledamot (kd) och ordförande kristdemokratiska kvinnoförbundet, Ewa Larsson, ordförande Gröna qvinnor (mp), Mattias Hansson, styrelseledamot Feministiskt initiativ (F!), Eva-Britt Svensson, EU-parlamentariker (v), Anders Wijkman, EU-parlamentariker (kd), Gudrun Schyman, talesperson för Feministiskt initiativ (F!), Johan Ehrenberg, ETC, Robyn, artist, Unni Drougge, författare, Elisabeth Ohlson Wallin, fotograf, Minna Wallin, grafisk formgivare, Louise Eek, författare, frilansjournalist och sociolog, Kristina Hultman, frilansskribent, Hanna Olsson, psykoterapeut och författare, Lo Kauppi, skådespelerska och författare, Yvonne Hirdman, professor i historia, Stockholms universitet, Sven-Axel Månsson, professor i socialt arbete, Malmö högskola, Shadé Jalali, specialistombudsman jämställdhet, HTF, Lina Ploug, ordförande ROKS, Katja Svensson, adjukt internationella relationer, IMER/Malmö Högskola, Kajsa Wahlberg, kriminalinspektör vid Rikskriminalpolisen, Jonas Trolle, kriminalinspektör vid Citypolisens spaningsrotel i Stockholm, Ingvar Hjärtsjös, ordförande riksorganisationen Män för jämställdhet, Sophie Nilsson, samordnar Nätverket mot trafficking, Göteborg, Thintin Strandman, ordförande Tjejzonen Stockholm, Ulf Spendrup, vice vd Spendrups Bryggerier AB, Bengt Lundberg, ordförande Umeå IK, Liv Öberg Nilsson, politisk assistent EU-parlamentet, Mikaela Robsahm, politisk assistent EU-parlamentet, Per-Erik Nilsson, ägare Nilsson Kablage AB, Roger Lovén, ägare Digital Poster AB & Forcera Media AB, Christian Hedlund, ekonomiassistent EU-parlamentet, Johanna Parikka Altenstedt, Fil lic.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!