Sexbrottsepidemin är ett importerat problem

Det är fel att kalla sexbrotten ett importerat problem, menade Amandah Andersson och beskrev hur hon och hennes vänner utsatts av män uppvuxna med svenska värderingar.
Carina Ståhl Herrstedt är ordförande för SD-kvinnor.
Foto: SVEN LINDWALL
Linda Lindberg är vice ordförande för SD-kvinnor.
Foto: RIKSDAGEN

Att som Amandah Andersson helt förneka sambandet mellan sexuellt våld och utomeuropeisk invandring är en extrem förenkling av ett allvarligt samhällsproblem.

Ökningen av sexualbrott saknar motstycke i modern tid, skriver Carina Ståhl Herrstedt och Linda Lindberg.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

REPLIK. Det är ingen som försöker ogiltigförklara de fruktansvärda erfarenheter som Amandah Andersson från Centerkvinnor redogör för i sin artikel, och inte heller är det någon som har påstått att sexualbrott aldrig begåtts av svenskar. Oavsett härkomst eller kulturell bakgrund så skall den som begår sexualbrott dömas hårt, vilket också är något som Sverigedemokraterna har drivit i många år. Att helt förneka sambandet mellan sexuellt våld och utomeuropeisk invandring är dock en extrem förenkling av ett så pass allvarligt problem.

En ökning på 300 procent

Tidigare i år släppte BRÅ sin årliga NTU (Nationella Trygghetsundersökning), vilken bland annat redogjorde för hur sexualbrottens omfattning ökat de senaste åren. Faktum är att andelen kvinnor som uppger att de utsatts för sexualbrott har ökat med mer än 300 procent sedan 2014. Det är en utveckling som saknar motstycke i modern tid.

Jimmie Åkesson har rätt om sexbrotten, menar Carina Ståhl Herrstedt och Linda Lindberg.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT

Förklaringen till denna massiva ökning framgår inte i rapporten, men med de senaste årens fullkomligt ansvarslösa asylmottagande i åtanke så framträder en lite tydligare bild.

Uppdrag granskning gjorde jobbet

I SVT:s ”Uppdrag Gransknings” kartläggning så sent som förra året kom man fram till att 58 procent av dömda våldtäktsmän var födda utomlands. När det kom till försök till och fullbordade överfallsvåldtäkter – där offer och gärningsman inte känner varandra – var drygt åtta av tio dömda gärningsmän födda i ett annat land.

Det är nog dessutom få av oss som glömt massövergreppen på ungdomsfestivalen ”We Are Sthlm” för några år sedan, där stora grupper flyktingungdomar gav sig på unga tjejer ute i publikhavet. Minst lika allvarligt var att Polisen medgav att de hade mörkat flera av övergreppen - detta för att ”inte spela främlingsfientliga krafter i händerna”. En liknande situation såg vi även i tyska Köln under nyårsnatten 2016, vilket intygar att fenomenet förekommer i flera europeiska länder som haft ett högt mottagande av utomeuropeiska män.

Sambandet är tydligt

Sambandet är med andra ord tydligt. Att även svenska män kan begå sexuella övergrepp är uppenbart, men att det sker i den här omfattningen är något som är relativt nytt för Sverige.

Att se den här korrelationen och påtala problemet är inte att förminska Sveriges kvinnor. Det är snarare en förutsättning för att vi någonsin skall kunna stoppa den negativa trenden och få bukt med problemet. 


Av Carina Ståhl Herrstedt

Ordförande för SD-Kvinnor

Linda Lindberg

Vice ordförande för SD-Kvinnor