Ta bort mängdrabatten: Varje brott som begås måste påverka straffets längd. Seriebrottslingar ska inte behandlas med silkesvantar, skriver debattörerna. Foto: STEFAN SÖDERSTRÖMTa bort mängdrabatten: Varje brott som begås måste påverka straffets längd. Seriebrottslingar ska inte behandlas med silkesvantar, skriver debattörerna. Foto: STEFAN SÖDERSTRÖM
Ta bort mängdrabatten: Varje brott som begås måste påverka straffets längd. Seriebrottslingar ska inte behandlas med silkesvantar, skriver debattörerna. Foto: STEFAN SÖDERSTRÖM
Våldtäktsutredningar läggs på hög och i de fall gärningsmän döms står straffen sällan i proportion till brottets allvar, menar skribenterna. Foto: ANNA SVANBERGVåldtäktsutredningar läggs på hög och i de fall gärningsmän döms står straffen sällan i proportion till brottets allvar, menar skribenterna. Foto: ANNA SVANBERG
Våldtäktsutredningar läggs på hög och i de fall gärningsmän döms står straffen sällan i proportion till brottets allvar, menar skribenterna. Foto: ANNA SVANBERG
Christian Carlsson är ordförande för Kristdemokratiska ungdomsförbundet.Christian Carlsson är ordförande för Kristdemokratiska ungdomsförbundet.
Christian Carlsson är ordförande för Kristdemokratiska ungdomsförbundet.
Eric Dicksson är rättspolitisk talesperson för KDU.Eric Dicksson är rättspolitisk talesperson för KDU.
Eric Dicksson är rättspolitisk talesperson för KDU.

Seriebrottslingarna får våldta ostraffat

Publicerad

"Ta tre, betala för två" gäller inte bara på rean. Liknande principer gäller också i våra domstolar.

Istället för dagens mängdrabatt vill vi införa en "three strikes-princip": Maxa straffet vid tredje brottet, skriver KDU:s Christian Carlsson och Eric Dicksson.

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT | BROTT & STRAFF. Alltför många politiker har svikit genom att bortprioritera frågan om ett fungerande rättsväsende. Allt färre brott klaras upp, våldtäktsutredningar läggs på hög och i de fall gärningsmän döms står straffen sällan i proportion till brottets allvar. Så kan det inte fortsätta.

Sverige ska bli ett tryggare land och för det krävs fler poliser. Vi behöver fler poliser som patrullerar gator och torg samt fler poliser som utreder brott. Det är därför bra att KD arbetar för 10 000 fler poliser – fler än något annat parti. Det skapar förutsättningar för att fler brottslingar ska kunna dömas, och för att fler brottsoffer ska få den rättvisa och upprättelse de förtjänar.

 

LÄS MER: Hur grov ska våldtäkten vara för ett vettigt straff?

 

Utgångspunkten för den västerländska rättstraditionen bygger nämligen på kristna och klassiska idéer, om alla människors lika värde och naturliga rättigheter som vi har en skyldighet att respektera samt om människan som förnuftig, med fri vilja och förmåga att välja mellan rätt och fel. Var och en ansvarar därmed för sina handlingar.

När svenska politiker låter seriebrottslingar våldta ostraffat ställer de sig på förbrytarnas sida. Det kan vi aldrig acceptera.

Straffet måste stå i proportion till offrets kränkning

Den som istället för att respektera sina medmänniskor väljer att begå brott – den som slår, våldtar eller stjäl och på så vis sätter sig själv över andra, skapar en moralisk obalans, en skuld i förhållandet till brottsoffer och samhälle. Den skulden måste betalas tillbaka i form av ett rättvist straff för att den moraliska jämvikten ska återställas. För att rättvisa ska kunna skipas måste dock straffet stå i proportion till den kränkning som brottet innebär för brottsoffret, och så är inte alltid fallet.

KDU kräver hårdare straff för vålds- och sexualbrott, men det är till och med så att det finns brottsoffer i Sverige, vars gärningsman är känd, som aldrig får någon upprättelse alls. 

"Ta tre betala för två" gäller nämligen inte bara på rean. Liknande principer gäller också i våra domstolar i och med mängdrabatten för seriebrottslingar.

Pedofilbrödernas dom är en skymf mot rättvisan

Ett exempel är domen mot "Pedofilbröderna" i Sollefteå. Bröderna dömdes av tingsrätten i Ångermanland för att ha utnyttjat fem barn sexuellt vid hundratals tillfällen, men de grova våldtäkterna, det grova sexuella utnyttjandet och de grova barnpornografibrotten resulterade endast i 12 respektive 14 års fängelse. Det är en skam för rättsväsendet, och en skymf mot rättvisan.

Upprepade kränkningar och återkommande ignorans inför vårt samhälles lagar borde snarare straffas hårdare.

Vi i KDU anser att varje brott som begås – varje våldtäkt i pedofilbrödernas fall, måste påverka straffets längd. Därför menar vi att dagens mängdrabatt måste bort. Tiden då seriebrottslingar behandlas med silkesvantar måste få ett slut, därför att när svenska politiker låter seriebrottslingar våldta ostraffat, då ställer de sig i fel vågskål, på förbrytarnas sida. Det kan vi aldrig acceptera. 

Upprepade kränkningar och återkommande ignorans inför vårt samhälles lagar borde snarare straffas hårdare. Istället för dagens mängdrabatt vill vi därför införa en svensk "three strikes-princip". Vi säger: Vid tredje brottet – maxa straffet. Brottslighet får aldrig löna sig. Det är dags för en rättspolitik med rättvisa i fokus.

 

Av Christian Carlsson

Förbundsordförande KDU

 

Eric Dicksson

Rättspolitisk talesperson KDU

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag