Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ser ni misären bakom arbetskraftsinvandringen?

Reglerna kring arbetskraftsinvandring är uppbyggda på ett sätt som närmast uppmanar till utnyttjande av människor, skriver Susanna Gideonsson.
Susanna Gideonsson är ordförande för Handelsanställdas förbund och suppleant i Socialdemokraternas verkställande utskott.

Hundratals vietnameser, främst kvinnor, luras till svenska skönhetssalonger med fagra löften. När de kommer hit hamnar de i en fälla de har svårt att komma ur.

Reglerna kring arbetskraftsinvandring är uppbyggda på ett sätt som närmast uppmanar till utnyttjande, skriver Handelsanställdas förbunds ordförande Susanna Gideonsson.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Alla som arbetar i Sverige, oavsett ursprung, ska ha samma rättigheter. Det borde vara en självklarhet, men tyvärr är det långt ifrån så på svensk arbetsmarknad i dag. Mörkertalet är stort, men vi ser allt oftare berättelser från olika branscher om hur arbetskraftsinvandrare utnyttjas och får jobba under slavliknande villkor. På den del av arbetsmarknaden Handels täcker har vi sett fruktansvärda förhållanden i bland annat skönhetsbranschen. 

I höstas blev det en stor nyhet att 39 vietnameser kvävts ihjäl i en lastbil i Storbritannien. Dessa var på väg för att arbeta i skönhetsbranschen. Det är en enorm tragedi och en typ av slavarbete som borde vara förpassat till historiens skräphög. I Sverige har vi tack och lov inte sett problem av den magnituden, men hot, utnyttjande och skamligt låga löner är inte ovanligt.

Reglerna uppmanar till utnyttjande

Hundratals vietnameser, främst kvinnor, luras till svenska skönhetssalonger med fagra löften. När de kommer hit hamnar de i en fälla de har svårt att komma ur.

Varför? Jo, för att reglerna kring arbetskraftsinvandring är uppbyggda på ett sätt som närmast uppmanar till utnyttjande av människor.

Det är arbetskraftsinvandraren som straffas när arbetsgivaren gjort fel. Om den anställde får lägre lön eller sämre villkor än utlovat riskerar hen att skickas hem. Ofta skuldsatt till den arbetsgivare som orsakade att de skickades hem.

Att ändra regelverket kring arbetskraftsinvandring är en fråga om medmänsklighet.

Arbetsgivaren går fri från ansvar och kan begå fel gång efter gång utan konsekvenser.

Det är svårt, om inte omöjligt, att få insyn i vilka förhållanden som verkligen råder. Många är rädda för att vittna på grund av beroendeförhållandet till arbetsgivaren.

Det händer mitt i köpcentret

Det är inte bara ljusskygga företag i samhällets utkanter som utnyttjar arbetskraftsinvandrare. Det händer på nagelsalonger mitt i våra köpcentra, på stora e-handelsföretag, där missförhållanden och exploatering döljs bakom snygga webbplatser. Samma sak i byggsektorn, i industrin, i städbranschen och på restauranger.

För oss är det självklart att arbetare ska ha samma villkor och ersättning för det arbete de utför, oavsett var de kommer ifrån. Det är också självklart att arbetsgivare ska stå för vad de lovat och följa lagar och regler. Och inte minst borde det vara självklart att politiker utformar regler som skyddar människor som arbetar, inte de som utnyttjar dem.

Utredningen måste breddas

Debatten kring arbetskraftsinvandring har haft en slagsida mot diskussioner om högkvalificerad arbetskraft som utvisas på grund av mindre fel. Det är naturligtvis bra att den statliga utredning som tillsätts efter årsskiftet ska titta på den frågan. Men problemen med människor som lockas till Sverige med falska löften från skrupelfria arbetsgivare kommer att finnas kvar. Vår uppmaning är att utredningen ska få ett bredare uppdrag, låt den se hur arbetare som utnyttjas bättre kan skyddas.

Människor med efterfrågade kompetenser ska inte stoppas från att komma till Sverige och arbeta. Men de ska ha samma villkor som alla andra på svensk arbetsmarknad. Att ändra regelverket kring arbetskraftsinvandring är en fråga om medmänsklighet och solidaritet. 


Av Susanna Gideonsson

Ordförande Handelsanställdas förbund och suppleant i Socialdemokraternas verkställande utskott