Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Se upp för slipade abortmotståndare

"Stegvis med lagbokens hjälp ska kvinnors rätt till sina kroppar undergrävas. För det är juridiken som är verktyget för det moderna abortmotståndet.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Abortmotståndarna har bytt kostym. Borta är plakaten med blodiga foster. Nu är det i stället fagert tal av jurister om mänskliga rättigheter som gäller. Strategin är smart, så smart att abortmotståndarna i veckan så när lurade hovet och Uppsala universitet att bidra till deras största PR-succé i Sverige någonsin.

Drottning Silvia hade redan accepterat att ta emot ett pris, kallat Scandinavian Human Dignity Award, för sina insatser mot människohandeln. Uppsala universitet var medarrangör och skulle upplåta sin aula för pris-utdelningen den 15 oktober.

På söndagskvällen meddelade dock hovet i ett pressmeddelande att drottningen avstår priset efter att universitetet hoppat av. Anledningen är att medierna upptäckt samband som både hovet och universitetet borde ha tagit reda på själva.

Organisationen som instiftat priset är nämligen Scandinavian Human Rights Lawyers, vars ordförande är juristen Ruth Nordström, knuten till Livets Ord och Sveriges mest hårdföra abortmotståndare. Nordström var fram till nyligen styrelseledamot i stiftelsen Ja till livet och är vd för anti-abortorganisationen Provita som värnar skydd av livet från befruktningen.

Via nätet är det enkelt att upptäcka att två tidigare pristagare är ökända abortmotståndare. 2011 hedrades den italienska politikern Luca Volontè som i Europarådet aktivt försökt hindra kvinnors rätt till fosterdiagnostik och abort. Året därpå prisades högerkristna amerikanska Alliance Defending Freedom (ADF).

På organisationens hemsida utpekas president Obama som det största hotet mot religionsfriheten i USA:s historia då ObamaCare omfattar aborter. ADF bekämpar även samkönade äktenskap och homoadoptioner. Juristen Roger Kiska, som ansvarar för organisationens arbete i Europa, hymlade inte i sitt tacktal med att ADF strävar efter att allmänheten ska sätta likehetstecken mellan kampen mot mäniskohandel och kampen mot abort.

"1973 fastslog Högsta domstolen i USA att det fanns en konstitutionell rätt till abort och att det ofödda barnet inte var en mänsklig varelse fullt ut. 116 år tidigare slog Högsta domstolen fast att en slav inte var människa fullt ut, och att den inte var värd att skyddas av konstitutionen. I dag är det ingen i västvärlden som äger slavar längre. Inte för att det inte olagligt, utan för att det är otänkbart i dagens samhälle. Jag är övertygad om att det en dag också kommer gälla aborter."

Att likna kvinnor som gör abort vid forna tiders slavägare är farligt. Ord har betydelse. De påverkar våra tankar, värderingar och handlingar. Om man bemödar sig att göra efterforskningar om Scandinavian Human Rights Lawyers och Provita, som alltså båda leds av Ruth Nordström, är det uppenbart att organisationerna delar denna syn men av taktiska skäl inte säger det rakt ut. Sverige är inte moget för denna retorik - ännu.

Strategin är i stället att uppfattas som respekterad aktör för mänskliga rättigheter. Stegvis med lagbokens hjälp ska kvinnors rätt till sina kroppar undergrävas. För det är juridiken som är verktyget för det moderna abortmotståndet. Provita driver rättsligt, med stöd av ADF som har tusentals jurister i sitt globala nätverk, att svenska barnmorskor ska få rätt att vägra utföra aborter.

En del av strategin är också att få legitimitet genom kamp mot människohandel. Men om sexlavar som är gravida efter våldtäkter lyckas fly från bordeller är abortmotståndarna deras fiender. De vill tvinga offren att föda förövarnas barn. Abortmotståndarna säger sig värna livet, i själva verket är det tvärtom. Minst 50 000 kvinnor och unga flickor i världen beräknas årligen avlida efter illegala aborter. Bland dem finns offer för människohandeln - en del av dem är barn.

I år uppmärksammar RFSU att det är 40 år sedan riksdagen fattade beslut om den svenska abortlagstiftningen. Sverigedemokraterna är Sveriges tredje största parti och vill riva upp lagen.

Abortmotståndarna vädrar morgonluft. De som vill stå upp för kvinnors rättigheter måste avslöja deras försök att vinna legitimitet. För bortom de vackra orden handlar det fortfarande om religiösa krafter som vill ha makt över kvinnors livmödrar.

Jenny Sonesson

Utrikespolitisk talesperson Liberala Kvinnor och tidigare medarbetare ECPAT