Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Se upp för de som vill störta ”genusideologin”

Annika Strandhäll är ny jämställdhetspolitisk talesperson för Socialdemokraterna.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT

Coronakrisen påminner oss om det tysta våldet.

Runt om i världen sker just nu en backlash för jämställdheten. Ivern att bekämpa ”den farliga genusideologin” har lett till en ohelig allians mellan starkt religiösa aktörer av olika bekännelser, nationalister och allmänt konservativa, skriver Annika Strandhäll (S).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Vi ser en allt starkare motvilja mot jämställdhet och HBTQ-rättigheter i länder i Europa men också utanför. En utveckling som förskräcker.

Coronakrisen påminner oss om vikten att alltid orka anlägga ett jämställdhetsperspektiv. Vi ser nu hur våldet i hemmen ökar när människor under långa tider tvingas in i sina hem. För att ta ett exempel har ökningen i Frankrike varit uppemot 30 procent i nedstängningens spår. Liknande ökningar har rapporterats över Europa och Nordamerika och polisrapporter från Kina visar att våld i hemmet tredubblades under utbrottet. Tendenser vi känner igen från vår egen hemmaplan där vi ser hur trycket på kvinnojourer ökar under exempelvis semestrar.

Våra erfarenheter från tidigare epidemier, t ex Ebolakrisen i Västafrika 2014–16 visade att mödradödligheten vid förlossning ökade med 70 procent då sjukvårdsresurserna riktades om till bekämpning av epidemin.

Krisen används mot kvinnors rättigheter

Det som verkligen oroar är hur politiker använder coronakrisen för att inskränka rättigheter för kvinnor. I Polen passar man på när människor nu inte kan gå ut och protestera. Man går fram med lagförslag om att totalförbjuda abort och sexualundervisning för barn och unga.

I USA försöker flera stater stoppa aborter med argumentet att sjukvårdsresurserna ska läggas på kampen mot covid-19. Texas passar på att inkludera abort bland de ingrepp som man inte anser är omedelbart medicinskt nödvändiga. 

I Ungern använder Orban sina nya coronabefogenheter som innebär att han kan styra genom dekret. Tydligen tyckte regeringen att det i pandemin brådskade särskilt att inskränka transpersoners rättigheter. En av de nya lagarna är att det inte längre ska vara tillåtet att byta juridiskt kön.

Kvinnor i frontlinjen mot pandemin

Vad som är minst lika viktigt att uppmärksamma är att i genomsnitt 70 procent av världens hälsovårds- och omsorgspersonal är kvinnor, dessa arbetar nu i pandemins frontlinje med alla risker som följer av det. Men vi får inte heller glömma att många kvinnor finns i de jobb med osäkra och dåliga anställningsvillkor som nu snabbt försvinner i krisens spår. T ex restaurang, hotell, handel, resebransch, turism och besöksnäring. 

Vi kommer fortsätta utveckla jämställdhetspolitiken, trots kriser och motstånd. Oavsett om det motståndet kommer från religiösa och konservativa högerkrafter i Sverige eller utifrån.

Det är 2020 men våldet och förtrycket mot kvinnor förblir den allvarligaste och mest tolererade formen av brott mot de mänskliga rättigheterna. Av världens fattigaste är runt 70 procent kvinnor, 603 miljoner kvinnor och flickor lever i länder där könsrelaterat våld inte är förbjudet, varje år gör 25 miljoner kvinnor osäkra aborter, tiotusentals dör till följd av ingreppen.

Exemplen är många

Var tredje kvinna har under sin livstid upplevt fysiskt eller sexuellt våld.

Det saknas uppskattningsvis mellan 60 och 200 miljoner kvinnor i världen som en följd av aborter av flickfoster och att flickor dödas efter födseln.

120 miljoner flickor världen över har utsatts för våldtäkt eller andra sexuellt tvingande handlingar.

Kvinnors sexualitet kontrolleras genom förbud mot abort och preventivmedel.

I Sverige mördas i genomsnitt 13 kvinnor varje år av en före detta eller nuvarande partner. 2019 var det 16.

S höjer målen

Som jämställdhetspolitisk talesperson för Socialdemokraterna är uppgiften tydlig. Vi kommer fortsätta utveckla jämställdhetspolitiken, sätta nya höga mål, trots kriser och motstånd. Oavsett om det motståndet kommer från religiösa och konservativa högerkrafter i Sverige eller utifrån.

Vi vet, det är ju trots allt 2020, att samhällen som Sverige där kvinnor och män är mer jämställda är mer framgångsrika. De är mer hälsosamma, ekonomin går bättre och de har en högre utbildningsnivå. Skälet är ju inte att kvinnor är bättre men att vi tillför olika erfarenheter och kunskaper. Man använder hela talangpoolen så att säga. Det har tjänat Sverige väl.

Vi behöver fortsätta visa skeptiker och motståndare till jämställdhet att det inte är något mystiskt eller konstigt. Det handlar om att undanröja hinder för kvinnor så att de kan uppnå samma rättigheter, skyldigheter och möjligheter som män.


Av Annika Strandhäll (S)

Jämställdhetspolitisk talesperson