Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Se upp för de farliga loppisfynden

Var vaksam. Det gäller att se upp när det gäller gamla elektriska produkter på loppis. Många har brister som i värsta fall kan leda till farliga elchocker, olyckor och bränder, skriver Joakim Grafström, specialist på elsäkerhet.
Foto: Colourbox

De flesta av oss som semestrat i Sverige de senaste åren har förmodligen  noterat samma sak – antalet loppisskyltar längs vägarna blir fler för  varje sommar.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

 I grunden är det väldigt glädjande att det blivit ett sommarnöje för många att både gå på loppis och arrangera egna loppmarknader. Det vittnar om en växande miljömedvetenhet. I stället för att ständigt skaffa nytt byter vi saker med varandra. Men tyvärr gömmer det sig många lömska, och till och med farliga, loppisfynd i sommar-Sverige.

Många gamla elektriska produkter har brister som i värsta fall kan leda till farliga elchocker, olyckor och bränder.

Vi besökte nyligen ett antal slumpvis utvalda loppmarknader i olika delar av landet. Av de hundratals begagnade lampor vi tittade närmare på hade fyra av tio tydliga brister i elsäkerheten. Enligt Svensk Försäkring, försäkringsföretagens branschorganisation, inträffar varje dag 15--20 elrelaterade bränder i svenska hem.

Enligt Socialstyrelsens skattningar måste runt 1500 svenskar söka akut vård varje år på grund av elolyckor. Just lampor och andra ljusarmaturer är upphov till en stor del av olyckorna, enligt skadestatistiken. Det beror på att el är en färskvara.

Eldragningar åldras inte med värdighet, till skillnad från en gammal kopparpanna. Kablar blir torra och sköra. Slitage kan ge upphov till glappkontakter och sönderskavd isolering. Antika elartiklar är också tillverkade i en tid då det rådde andra elsäkerhetskrav. Elsäkerheten var helt enkelt relativt låg redan när produkterna var nya. Dessutom gör lagstiftningen kring produktsäkerhet undantag för antik-viteter. I den vanliga handeln är det förbjudet att sälja produkter som är osäkra att använda. Men på en loppmarknad är det konsumentens eget ansvar att skilja på säkra och osäkra produkter.

Frågan är om det är rimligt, med tanke på hur stor begagnatmarknaden blivit på senare år. Förmodligen utgör försäljningen av gamla elartiklar, framför allt lampor, en betydande del av den samlade försäljningen av elartiklar i Sverige.

Naturligtvis är det varken möjligt eller önskvärt att vanliga privatpersoner ska informera om elsäkerheten hos gamla prylar som de säljer hemma på gårdsplanen. Men på begagnatmarknaden finns också kommersiella företag och stora organisationer. De kan och bör bli bättre på att undersöka och informera om skicket hos de produkter de säljer. Men vi kan också göra en egen insats för bättre elsäkerhet, genom att vara medvetna loppiskonsumenter. Och det är varken svårt eller tar lång tid.

Trettio sekunder räcker för att göra en grundläggande bedömning av en gammal lampa. Gör en snabb kontroll: Är sladden trasig eller missfärgad? Är sladden spröd och/eller spricker när du böjer på den? Ser du den bruna eller blåa isoleringen i sladden vid infästningen till lampfoten eller stickproppen? Passar inte stickproppen i el- eller lamputtaget, och har lampan delar i metall? Stämmer ett eller flera av påståendena bör du avstå från att köpa, eller ta professionell hjälp för att se över eldragningarna. Stämmer inget av påståendena kan du glädja dig över att inte bara ha gjort ett bra loppisfynd, utan sannolikt också ett säkert. Den känslan är definitivt värd en halv minut av semestern.


Joakim Grafström, specialist på elsäkerhet, Elektriska installörorganisationen