Se sex som vilket jobb som helst

Publicerad
Uppdaterad
Personer som själva väljer att sälja sex är inga offer. Det är inte sexet vi lider av, utan av den fördömande samhällsmoralen.
Det finns en politisk majoritet som vill införa en sexköpslag även i Norge. Men det är inte logiskt. I Sverige där sexköpslagen har införts, har den inte visat sig slå mot människohandel.
Det hävdar i dag fyra företrädare för sexsäljare och prostitiuerade i fyra nordiska länder.
Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.
Är det skadligt att ha sex med okända människor? Är det skadligt att tjäna pengar? NEJ, det är inte skadligt i sig att sälja sin tid, sitt sällskap och sexuella tjänster.
Det som däremot skadar sexsäljare är att utsättas för förtryck i form av diskriminering och social skam eller tvång. Sexsäljare diskrimineras, och i detta upprätthålls fördomar och stereotyper som även blottar en kvinnosyn där kvinnor ses som osjälvständiga och oförmögna att bestämma över sina kroppar, speciellt när det kommer till frågan om sex. Detta synsätt skadar alla kvinnor.

De som säger att män köper våra kroppar gör sig själva skyldiga till att upprätthålla en ojämställd syn på  kvinnor, vi objektifieras som handelsvaror. Våra protester som vill hävda annorlunda nonchaleras eller görs till undantag. Vi är inte förtryckta av våra kunder, vi är förtryckta av den här synen! Hur ska vi någonsin uppnå jämställdhet om vi låter ett sådant synsätt härska?
Det finns skyldigheter för sexsäljare i Sverige, till exempel att skatta för inkomster, men några vanligen sammanhängande rättigheter verkar det inte innebära. Vi får inte arbeta tillsammans med andra och/eller arbeta säkert i egna lokaler, då träder kopplerilagen in. Vi riskerar att vräkas och att bli av med våra vanliga jobb om det kommer ut att vi säljer sexuella tjänster.

Trots att lagar påstås vara till för sexsäljarnas skull är det tydligt att de lagar som existerar i dag snarare är mer till för att skydda samhället mot ett fenomen som inte gillas. Prostitution ska helst inte synas men i det dolda gynnas profitörer, hallickar och människohandlare och vi vill helst slippa dem.
Är detta den väg man verkligen vill vandra? Skulle man kunna göra så här mot någon annan grupp av människor utan att det hade blivit ett ramaskri om mänskliga rättigheter och diskriminering?
Sexsäljare önskar framför allt inte en legalisering. Vi vill ha en avkriminalisering som innebär att strafflagstiftningen gällande försäljning av sexuella tjänster avskaffas och att sexbranschen betraktas som vilken annan bransch som helst. Sexsäljare skulle då verkligen kunna skyddas av de lagar som redan finns, så som lagar mot våldtäkt, sexuellt utnyttjande, människohandel och så vidare.

Det finns nu en politisk
majoritet i Norge som vill införa en sexköpslag. Det främsta argumentet är att man vill visa handlingskraft mot människohandel. Men det är inte logiskt att argumentera för en sexköpslag som relevant för människohandeln. I Sverige där sexköpslagen har införts, har den inte visat sig vara en lag som slår mot människohandel. Det gör andra lagar, åtgärder och fokuserade resurser.
En ny rapport från Organisationen för migrationsforskning, IOM, visar att människohandel till 75 procent handlar om tvångsarbete inom andra områden än prostitution. Kommer man i framtiden även vilja kriminalisera alla som anlitar hjälp till jordbruk på grund av att människor tvingas av människohandlare till sådant arbete?
Anledningen att man nu i Norge vill ha en sexköpslag handlar dessutom i grunden om en helt annan sak, man vill få bort den synliga prostitutionen från gatan. Utländska kvinnor från bland annat Afrika har ökat bland sexsäljarna på gatan i Oslo och till skillnad mot de norska så syns dessa kvinnor mer i gatubilden. En del av dem har kommit dit på grund av människohandel, men inte alla. I Danmark säger NEC:s nye chef, kriminalinspektören Kim Kliver att max en procent av de utländska sexarbetarna i Danmark är offer för sexuell människohandel.
Och om du är ett offer för sexuell människohandel så erbjuds du i Danmark och Sverige inlåsning på en anstalt men bara OM du hjälper polisen och utsätter dig för att hot mot din familj verkställs. När polisen inte längre har någon användning av dig så deporteras du tillbaks till ditt hemland rakt in i händerna på människohandlarna. Var finns politikernas protester mot detta?

Länder som funderar på att införa sexköpslagen får räkna med att rån, misshandel och våldtäkter mot sexsäljare ökar, att den policy som medföljer innebär att sexsäljare inte vågar vända sig till polisen. Förtroendet mellan sexsäljare och myndigheter kommer att rasa, samarbete kommer att försvåras och sexuell människohandel kommer därför att bli svårare att upptäcka. Vi har redan sett det ske i Sverige.
I Sverige finns bara en politiskt korrekt åsikt som uttrycks av de flesta politiker, polis och socialarbetare, nämligen att sexköpslagen är bra, att den hjälper sexsäljare och är effektiv mot människohandel. Denna bild, som baseras på vad man tror och inte på fakta, exporteras också till andra länder.
Vi i branschen önskar i stället en mer öppen och demokratisk debatt, att prostitution avkriminaliseras, jämlikhet och bättre arbetsvillkor för sex- och erotikarbetare.

MAJ CHRISTENSEN
VIP Lounge Nätverket för och av sexarbetare, sexköpare och allierade i Danmark.

JOHANNA SIRKIÄ
SALLI, föreningen för sex- och erotikarbetare i Finland.

JANNI WINTERBAUER
PION, prostituerades intresseorganisation i Norge.

ISABELLA LUND
(skriver, med hänsyn till sina barn, under pseudonym)
SANS, sexsäljares och allierades nätverk i Sverige.

Alla fyra är aktiva eller före detta aktiva sexsäljare.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag