Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

SD:s utrikespolitik saknar all trovärdighet

När Sverigedemokraterna röstar mot alla förslag med udd mot Ryssland och uppträder i en kontext där putinism florerar, skriver Lars Adaktusson (KD)
Foto: Anna-Karin Nilsson

När Sverigedemokraterna röstar mot alla förslag med udd mot Ryssland och uppträder i en kontext där putinism florerar, skriver Lars Adaktusson (KD)

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

I en debattartikel i Expressen (28/1) skriver Sverigedemokraternas Europaparlamentariker Kristina Winberg och Peter Lundgren att partiet inte för en rysslandsvänlig politik. Att Winberg och Lundgren tar avstånd från den orättfärdiga politik som Putin driver är något jag välkomnar, med det är samtidigt inget som kan göras halvhjärtat om det ska ske med trovärdighet. Snarare krävs en reservationslös helomvändning.

I Europaparlamentet röstar SD nämligen konsekvent mot alla förslag med udden riktat mot Rysslands allt mer destruktiva politik. Oavsett om det handlar om resolutioner för att fördöma Putins behandling av sin inhemska opposition eller Rysslands agerande i Ukraina så säger SD nej. Det samma gäller handelsavtal med länder som är hårt drabbade av Rysslands repressiva handelspolitik eller associationsavtal med samma länder.

Winberg och Lundgren motiverar sitt agerande med att partiet är emot all slags utvidgning av den Europeiska unionen. Att SD är mot handels- eller associationsavtal med länder som är utsatta för Rysslands agerande motiveras alltså med att man ser det som ett första steg i att göra dessa länder till medlemsstater, vilket partiet motsätter sig.

Även partiledare Mattias Karlsson har lyft fram liknande argument för partiets EU-politik, senast i riksdagens partiledardebatt den 14/1. Varför man röstat mot exempelvis en resolution som fördömer ryska statens agerande mot medborgarrättsorganisation Memorial undvek Karlsson att svara på. Peter Lundgren har i en intervju med EU-experten Patrik Oksanen motiverat det med att resolutionen innehöll positiva skrivningar om Europeiska utrikestjänsten (EEAS). Ett retoriskt halmstrå som närmast är parodiskt. Det är inte så att man kan skriva under en resolution ord för ord, man gör en helhetsbedömning. Att se den ryska oppositionens nöd, och Putins allt hårdare järngrepp om det ryska samhället, och sedan avvisa en resolution som fördömer denna utveckling med hänvisning till att det finns allt för positiva omdömen om någon EU-institution man ogillar är inte trovärdigt.

Speciellt inte när man betänker den kontext SD uppträder i. Brittiska UKIP, som sitter i samma grupp som SD i europaparlamentet, försvarar Putin ogenerat. Så även andra nationalistiska partier i Europa, som exempelvis Front National i Frankrike. Men även på hemmaplan har SD gott om Putin-anhängare i sina led. Partiets representant i Luftförsvarskommittén, Mikael Valtersson blev i höstas påkommen med att ha nära band med högerextrema och putinvänliga krafter i Ryssland. Partiets ungdomsförbundsordföranden har för sin del meddelat att han hellre välkomnar Putin än Obama till Sverige. Och partiets tidigare ekonomiskpolitiska talesperson Erik Almqvist, som för all del inte längre är medlem men knappast heller paria i partiets ögon, uppträder på microbloggen Twitter som kanske Putins mest ihärdiga svenska försvarare.

Det är svårt att inte bli illa berörd av vad som sker i Ukraina. Senast för några dagar sedan dog ett trettiotal civila under ett anfall, utfört av de Putin-understödda rebellerna, mot staden Mariupol. Jag möter i min vardag Sverigedemokraternas systerpartier och deras obesvärade försvar av Rysslands aggressiva utrikespolitik. När Sverigedemokraterna röstar identiskt som dessa partier i frågor som rör Ryssland, och när Sverigedemokraterna uppträder i en svensk kontext där putinism florerar, duger inte krystade förklaringar och ett halvhjärtat avståndstagande från Putin. Sverigedemokraternas utrikes- och säkerhetspolitik saknar all trovärdighet.


Lars Adaktusson (KD)

Europaparlamentariker