Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Synen på jämställdhet inom SD är riktigt risig

Foto: Gejo Foto, Sweden / /GEJO.SE/ALL OVER PRESS GÖRAN JOHANSSON
Foto: Alex Ljungdahl

Att vara insatt i vad som driver fram jämställdhet och samtidigt läsa SD:s partiprogram är plågsamt.

SD är emot de reformer som lett fram till vad vi brukar kalla svensk jämställdhet, skriver jämställdhetsminister Åsa Regnér (S).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Gång på gång påstår Sverigedemokraterna att de är för svensk jämställdhet och att de värnar kvinnors trygghet. Senast i Almedalen när Jimmie Åkesson höll tal. Samma kväll sa han i SVT:s Aktuellt att män med utländsk bakgrund ligger bakom trakasserier mot kvinnor på festival.

Det visade sig senare att han inte visste särskilt mycket om gärningsmännens bakgrund. Hur ser det ut med Sverigedemokraternas egna jämställdhetspolitiska ambitioner? Riktigt risigt.

Att vara insatt i vad som driver fram jämställdhet och samtidigt läsa SD:s partiprogram är plågsamt.

SD är emot de reformer som lett fram till vad vi brukar kalla svensk jämställdhet. Att Sverige kommit längre än de flesta andra länder när det gäller kvinnors arbetskraftsdeltagande, politiska makt och utbildning har skett genom år av aktiva politiska beslut, pådrivna av kvinnorörelsen.

Det handlar om fri abort, särbeskattning, diskrimineringslagstiftning, socialförsäkringar med incitament till förvärvsarbete oavsett kön och gemensamt finansierad omsorg om barn och äldre.

 

LÄS MER: Könskvotering är inte jämställdhet


SD går en helt motsatt väg. De vill i stället inskränka aborträtten, införa vårdnadsbidrag och till och med möjliggöra sambeskattning. De är alltså emot i princip alla jämställdhetshistoriska reformer som införts i Sverige och som numera utgör det som faktiskt är just svensk jämställdhetspolitik.

Deras politiska förslag återfinns som politik i de länder som kommer lägst på listorna över jämställda länder i EU och OECD. Det finns dock en del som återstår i samhällsbygget av ett jämställt land. Våld mot kvinnor är dessvärre en verklighet i Sverige. Trots ökat fokus på frågorna de senaste åren ligger våldet av män mot kvinnor i vårt land på ungefär samma nivåer.

Just nu är ämnet aktuellt i samband med sommarens festivaler. Självklart ska flickor och kvinnor kunna ha roligt utan att tänka på klädsel eller vara rädda. Polis, rättsväsende och organisatörer måste prioritera och öka sin kunskap om frågorna. För regeringen är det nu dessutom avgörande att fokusera på att förebygga trakasserier och våld mot kvinnor.

Hur kan vi förhindra att slaget utdelas och att se till att övergreppet inte sker? Vi behöver tala om att det finns män som anser sig ha rätt att behandla kvinnor så här. Regeringen har tagit initiativ till en rad insatser för att bygga upp ett nationellt program för att förebygga våld.

 

LÄS MER: Ensamstående offras i jakten på jämställdhet


Ambitionen är att män och pojkar i hela befolkningen ska nås av kunskap om jämställdhet och ställas inför frågan om respekt, solidaritet och ansvar för ett jämställt samhälle.

Programmet innehåller insatser riktade till olika grupper och åldrar, både män födda i Sverige och pojkar liksom nyanlända och ensamkommande. Insatserna ska utgå från utvärderade metoder och kunskap. Regeringen satsar även 100 miljoner kronor per år för att stärka tjej- och kvinnojourers arbete.

Kvinnor och män som jobbar med jämställdhetsfrågor mötts ibland av hån och förminskande kommentarer om sin verksamhet.

Det finns ett historiskt och konservativt motstånd mot kvinnors rättigheter vilket fortlever i SD:s partiprogram.

 Men därför kommer den feministiska kunskapen nu väl till pass. Jimmie Åkesson och SD försöker stjäla och förvanska modiga kvinnors verk. Vi är lyckligtvis många i Sverige som på riktigt står på flickors och kvinnors sida.

Regeringen driver en feministisk politik som prioriterar frågorna. Kvinnor i hela världen kämpar för jämställdhet. Ibland betalar de med sitt liv.

Som jämställdhetsminister i Sveriges är jag förstås stolt över de framsteg som gjorts här. Det är dock vår skyldighet att uppmärksamma den modiga kamp för kvinnors rättigheter som pågår i hela världen för samma friheter.

 

Åsa Regnér (S)

Barn-, äldre- och jämställdhetsminister