Foto: Jens L'Estrade
 Foto: Jens L'Estrade

SD:s politik slår
mot vanligt folk

Publicerad

Vanliga löntagare får betala när Jimmie åkesson ger miljarder till bankernas ägare, skriver Jonas Sjöstedt.

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

När Sverigedemokraterna nyligen höll sina lands- dagar talade Jimmie Åkesson om att SD ska försöka ta röster bland LO:s medlemmar. Men man måste granska vad SD egentligen tycker och gör. Samtidigt som de ger miljarder till bankernas ägare missgynnar de vanliga löntagare.

SD vill att arbetsgivare ska få större möjlighet att fritt välja vem de ska sparka vid neddragningar. I stället för dagens två undantag från turordningsreglerna vill de ha hela fem undantag. Om det gick igenom skulle det vara ett slag mot de anställdas ställning. Det blir då viktigare att man håller sig väl med chefen för att få behålla sitt jobb om det blir neddragningar. Färre vågar säga ifrån och höja sin röst mot en arbetsgivare som godtyckligt själv får välja vem som ska gå.

Än så länge har SD inte fått igenom det, däremot har de varit med och försämrat reglerna för övertid. Därför finns det i dag sämre begränsningar för övertidsarbete än förut. Samtidigt som många människor pressas att arbeta alldeles för mycket övertid, tyckte SD det var viktigt att låta arbets- givaren få bestämma mer över detta. Om uttaget av övertid minskade skulle fler arbetslösa få arbete.

Ändringen av övertidsreglerna gällde arbetsgivare som inte har kollektivavtal och innebar att dessa gynnades. På så sätt försämrade SD fackens möjlighet att få till kollektivavtal med arbetsgivare och försvagade den svenska modellen.

SD pratar gärna om en bra a-kassa, men när de väl är i riksdagen och ska rösta har de sett till att förslag om det stoppas. Förlorare är den som blir av med sitt jobb och får sin ekonomi förstörd. Många arbetslösa, exempelvis byggnadsarbetare, får bara ut omkring hälften av sin gamla lön i a-kassa. Den dåliga a-kassan drabbar även den som har ett jobb eftersom det påverkar maktbalansen på arbetsmarknaden. Arbetsgivarna får helt enkelt mer att säga till om när löntagarna vet att arbetslöshet innebär ekonomisk katastrof.

Men det är inte bara på arbetsplatserna som SD:s politik är orättvis. De stödjer även det femte jobbskatteavdraget. Det är 12 miljarder kronor som bättre hade behövts i vård och äldreomsorg, för att inte tala om skolan. De svenska skolresultaten rasar jämfört med andra länder. Men SD, precis som Reinfeldt, röstar för de stora skattesänkningarna samtidigt som välfärden behöver mer resurser.

Jobbskatteavdraget får också olika konsekvenser för olika personer. Jimmie Åkesson har en månadslön på cirka 100 000 kronor i månaden. Ändå ska han nu få dubbelt så mycket i sänkt skatt som en barnskötare med 21 000 kronor i månaden. Och ännu orättvisare blir det av att den som har oturen att vara sjuk eller arbetslös inte får en enda krona i jobbskatteavdrag. Men det är SD:s politik.

SD röstade även ja till den sänkta bolagsskatten. Den kostade ännu mer, hela 16 miljarder kronor. Av det gick tre miljarder bara till de fyra storbankerna. När pengarna sen inte räcker till välfärden så skyller Åkesson på flyktingar och invandrare. Det är en feg politik som sparkar nedåt.

Andra storföretag som tjänar på SD:s politik är riskkapitalisterna i äldreomsorgen. I dag efter alla vårdskandaler talar SD ogärna om sin privatiseringspolitik. Men de står fortfarande fast vid förslaget att alla kommuner ska tvingas privatisera äldreomsorgen. I stället för omtanke vill de låta jakten på vinster styra omsorgen om oss när vi blir äldre.

Alla vi som varit fackligt aktiva på en arbetsplats vet att de anställda bara är starka när de håller ihop. För att lyckas med det måste man kunna snacka ihop sig och samarbeta, oavsett hudfärg, efternamn eller var man kommer ifrån. Men SD gör sitt bästa för att skapa motsättningar mellan oss. Det är ju det de lever på. Den som gynnas av det är arbetsgivaren som vill ha mer makt över sina anställda.

För den som vill få bort dagens högerpolitik är SD inget alternativ. En röst på SD blir i praktiken en röst på Reinfeldt. Det ger ökad otrygghet på jobbet och sämre resurser till välfärden. Vill man ha alternativ till politiken som styr Sverige i dag får man vända sig till partier som vill något annat.

Jonas Sjöstedt

Partiledare Vänsterpartiet

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag