SD:s politik vore förödande för kommuner som Filipstad

Per Gruvberger (S) är kommunalråd i Filipstad.
Foto: Filipstads kommun
Jimmie Åkesson, partiledare (SD).
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Oscar Sjöstedt, finanspolitisk talesperson (SD).
Foto: SD

Filipstads kommunalråd Per Gruvberger (S) svarar SD:s Jimmie Åkesson och Oscar Sjöstedt om krisande kommuner: ”De svartmålar våra samhällen och skyller allt på invandring.”

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

REPLIK. Jimmie Åkesson och Oscar Sjöstedt skriver i Expressen att ”Vi kommer inte att stillasittande se på när små samhällen slits itu och drivs till den ekonomiska avgrunden”.

Lite konstigt känns det för mig som kommunalråd i Filipstad att läsa detta, då SD:s budgetförslag under flera år inriktat sig på att ta bort de resurser som gett oss förutsättningar att hittills klara ekonomin i kommunen. 

SD angriper kommunala utjämningen

De senaste budgetmotionerna från SD har lagt de stora besparingarna precis på de utgiftsområden som är viktiga för oss i Filipstad. Dels de ersättningar som riktar sig till kommuner för mottagandet och dels de områden som den statliga ersättningen till den nyanlände bekostar. Ovanpå det angriper de hela tiden den kommunala utjämningen som har till uppgift att ge likartade ekonomiska förutsättningar för kommuner. Den ger kommuner som fått en befolkningsstruktur med många unga och många gamla (de grupper som kommunal service i första hand handlar om), men få i arbetsför ålder, en rimlig möjlighet att klara välfärdsuppdraget trots omflyttningen över landet. 

Under slutet av förra mandatperioden inrättades ”Delegationen mot segregation”, som bland annat fick till uppdrag att fördela pengar till kommuner med en svår sits beroende på ett stort integrationsuppdrag. Det hade gett en helt annan ekonomisk situation för Filipstad i dag – men det föll i och med den budget som Sverigedemokraterna var med och drev igenom i väntan på regeringsbildningen.

Allt skylls på invandringen

Nej, SD gör som vanligt, för en retorik där de svartmålar våra samhällen och skyller allt på invandring och bristande integration, som de inte har något intresse av att lösa. Samtidigt för de en politik som skulle vara förödande för Filipstad och andra små kommuner på landsbygden.


Av Per Gruvberger (S)

Kommunalråd, Filipstad