Daniel Poohl, chefredaktör för tidningen Expo. Foto: David Lagerlöf/ExpoDaniel Poohl, chefredaktör för tidningen Expo. Foto: David Lagerlöf/Expo

Daniel Poohl, chefredaktör för tidningen Expo.

 Foto: David Lagerlöf/Expo
Jimmie Åkesson tillsammans med sina partikollegor på SD:s landsdagar. Foto: Sven LindwallJimmie Åkesson tillsammans med sina partikollegor på SD:s landsdagar. Foto: Sven Lindwall

Jimmie Åkesson tillsammans med sina partikollegor på SD:s landsdagar.

 Foto: Sven Lindwall

SD:s "nolltolerans" är som bortblåst

Publicerad

På Norrmalmstorg i lördags gjorde SD-politiker egentligen bara det som sverigedemokrater gör varje dag på nätet.

SD:s påstådda renhållning saknar förankring i partileden – det bör de som nu ropar på nyval ha i åtanke, skriver Expos Daniel Poohl.

SD hävdar att de gjort upp med extremism och rasism. Men helgens demonstration i Stockholm är ett i raden av exempel på att partiets påstådda uppgörelse med sin historia är en fasad.

Under namnet Folkets demonstration samlades i lördags några hundratals demonstranter på Norrmalmstorg. De krävde regeringens avgång och sa sig vara en politiskt obunden samling missnöjda medborgare. Men förutom en lokal centerpartist så var talarlistan full av högerextremister. Två av dem skriver för veckotidningen Nya Tider, med nära band till den nazistiska organisationen Svenska motståndsrörelsen. Ytterligare en medverkade förra året som talare på den nyfascistiska konferensen Identitär idé och en fjärde hyllar i sociala medier den polska högerextrema självständighetsmarschen. Under demonstrationen slöt dessutom aktivister från stora delar av den rasideoligiska miljön upp. Tre av dem attackerade motdemonstranter och greps av polis misstänkta för misshandel.

När Sverigedemokraternas ledning förra hösten bröt banden med ungdomsförbundet var det den här typen av aktörer SD-ledningen hävdade att de ville hålla borta från partiet.

 

Men den påstådda renhållning saknar förankring i partileden.

För bakom demonstrationen i lördags stod SD-politikern och nämndemannen Johan Widén. På plats fanns SD:s riksdagsledamot Anna Hagwall. Partiets lokalavdelning i Södermanland arrangerade till och med skjuts till Stockholm för att deras medlemmar skulle kunna delta.

De gjorde egentligen bara på gatan det sverigedemokrater gör varje dag på nätet.

Den spretiga samlingen personer som samlades vid demonstrationen i lördags är en spegelbild av hur det radikalnationalistiska landskapet flutit samman på nätet. Där är SD:s så kallade nolltolerans som bortblåst.

Inför valet 2014 kunde Expo visa att en tredjedel av partiets kandidater med tillgänglig Facebooksida uttryckte sympati för eller delade material från nyfascistiska och rasideologiska tidningar. Framstående SD-politiker som Kent Ekeroth delar gång på gång material från tidningar och sajter med koppling till den rasideologiska miljön. SD-aktiva finns i det myller av SD-vänliga Facebookgrupper på nätet där material från nyfascistiska och nazistiska sajter varvas med nyheter om den senaste mätningen av partisympatier och glädjeyttringar över misstänkta attentat mot flyktingar.

I höstas uppmärksammade Expo en rad SD-vänliga Facebookgrupper där politiskt våld med rasistiska och högerextrema förtecken rättfärdigades och hyllades. Då handlade det om brandattacker mot flyktingboenden. Nu är det de högerextrema huliganernas rasistiska våld på Stockholms gator som hyllas. I Facebook-gruppen ”Blåsipporna” har nyheten om helgens rasistattack fått ett positivt mottagande. Där delas också en artikel från nazistiska Svenska motståndsrörelsens sajt med rubriken ”Huliganer spöar kriminella invandrare i Stockholm”. De få som protesterar mot hyllningarna av våld och nazistpropaganda får inget gehör.

 

"Blåsipporna" drivs av en aktiv SD-medlem och har vid flera tillfällen fungerat som en kanal för Sverigedemokraternas kommunikationsavdelning som uppmanar gräsrotsaktivisterna "att göra sin plikt" och sprida partiets senaste kampanj.

Det är bara ett exempel av många.

Det som SD hävdar att de distanserat sig från utgör i själva verket partiets bas. I den väv av nyhetssajter, facebookgrupper och forum som utgör den radikalnationalistiska digitala gemenskapen finns också de gräsrötter som ser SD som landets räddning och sitt parti.

För Sverigedemokraterna är frågan delikat.

Partiets undervegetation är en nyckelfaktor för partiets framgångar. Och en akilleshäl. Därför har partiledningens hållning än så länge varit återhållsam mot Johan Widén. Trots att han från sin lokalavdelning fått kritik. Inga hårda fördömanden. Allt för att inte riskera stöta sig med gräsrötterna.

Frågan blir i förlängningen även delikat för de inom borgerligheten som nu ropar på nyval. De riskerar bli beroende av ett Sverigedemokraterna som i själva verket sitter ihop med den svans de hävdat att de klippt av.

 

Daniel Poohl

Chefredaktör för tidningen Expo

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag