Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

SD:s "nolltolerans" är som bortblåst

Daniel Poohl, chefredaktör för tidningen Expo.
Foto: David Lagerlöf/Expo
Jimmie Åkesson tillsammans med sina partikollegor på SD:s landsdagar.
Foto: Sven Lindwall

På Norrmalmstorg i lördags gjorde SD-politiker egentligen bara det som sverigedemokrater gör varje dag på nätet.

SD:s påstådda renhållning saknar förankring i partileden – det bör de som nu ropar på nyval ha i åtanke, skriver Expos Daniel Poohl.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

SD hävdar att de gjort upp med extremism och rasism. Men helgens demonstration i Stockholm är ett i raden av exempel på att partiets påstådda uppgörelse med sin historia är en fasad.

Under namnet Folkets demonstration samlades i lördags några hundratals demonstranter på Norrmalmstorg. De krävde regeringens avgång och sa sig vara en politiskt obunden samling missnöjda medborgare. Men förutom en lokal centerpartist så var talarlistan full av högerextremister. Två av dem skriver för veckotidningen Nya Tider, med nära band till den nazistiska organisationen Svenska motståndsrörelsen. Ytterligare en medverkade förra året som talare på den nyfascistiska konferensen Identitär idé och en fjärde hyllar i sociala medier den polska högerextrema självständighetsmarschen. Under demonstrationen slöt dessutom aktivister från stora delar av den rasideoligiska miljön upp. Tre av dem attackerade motdemonstranter och greps av polis misstänkta för misshandel.

När Sverigedemokraternas ledning förra hösten bröt banden med ungdomsförbundet var det den här typen av aktörer SD-ledningen hävdade att de ville hålla borta från partiet.


Men den påstådda renhållning saknar förankring i partileden. 

För bakom demonstrationen i lördags stod SD-politikern och nämndemannen Johan Widén. På plats fanns SD:s riksdagsledamot Anna Hagwall. Partiets lokalavdelning i Södermanland arrangerade till och med skjuts till Stockholm för att deras medlemmar skulle kunna delta.

De gjorde egentligen bara på gatan det sverigedemokrater gör varje dag på nätet.

Den spretiga samlingen personer som samlades vid demonstrationen i lördags är en spegelbild av hur det radikalnationalistiska landskapet flutit samman på nätet. Där är SD:s så kallade nolltolerans som bortblåst.

Inför valet 2014 kunde Expo visa att en tredjedel av partiets kandidater med tillgänglig Facebooksida uttryckte sympati för eller delade material från nyfascistiska och rasideologiska tidningar. Framstående SD-politiker som Kent Ekeroth delar gång på gång material från tidningar och sajter med koppling till den rasideologiska miljön. SD-aktiva finns i det myller av SD-vänliga Facebookgrupper på nätet där material från nyfascistiska och nazistiska sajter varvas med nyheter om den senaste mätningen av partisympatier och glädjeyttringar över misstänkta attentat mot flyktingar.

I höstas uppmärksammade Expo en rad SD-vänliga Facebookgrupper där politiskt våld med rasistiska och högerextrema förtecken rättfärdigades och hyllades. Då handlade det om brandattacker mot flyktingboenden. Nu är det de högerextrema huliganernas rasistiska våld på Stockholms gator som hyllas. I Facebook-gruppen ”Blåsipporna” har nyheten om helgens rasistattack fått ett positivt mottagande. Där delas också en artikel från nazistiska Svenska motståndsrörelsens sajt med rubriken ”Huliganer spöar kriminella invandrare i Stockholm”. De få som protesterar mot hyllningarna av våld och nazistpropaganda får inget gehör.


"Blåsipporna" drivs av en aktiv SD-medlem och har vid flera tillfällen fungerat som en kanal för Sverigedemokraternas kommunikationsavdelning som uppmanar gräsrotsaktivisterna "att göra sin plikt" och sprida partiets senaste kampanj.

Det är bara ett exempel av många.

Det som SD hävdar att de distanserat sig från utgör i själva verket partiets bas. I den väv av nyhetssajter, facebookgrupper och forum som utgör den radikalnationalistiska digitala gemenskapen finns också de gräsrötter som ser SD som landets räddning och sitt parti.

För Sverigedemokraterna är frågan delikat. 

Partiets undervegetation är en nyckelfaktor för partiets framgångar. Och en akilleshäl. Därför har partiledningens hållning än så länge varit återhållsam mot Johan Widén. Trots att han från sin lokalavdelning fått kritik. Inga hårda fördömanden. Allt för att inte riskera stöta sig med gräsrötterna.

Frågan blir i förlängningen även delikat för de inom borgerligheten som nu ropar på nyval. De riskerar bli beroende av ett Sverigedemokraterna som i själva verket sitter ihop med den svans de hävdat att de klippt av. 


Daniel Poohl

Chefredaktör för tidningen Expo