Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

SD:s nationalism är raka motsatsen till kristendomen

Jesper Eneroth, S, och Wanja Lundby-Wedin, S.

Sverigedemokraterna låtsas att de vill Svenska kyrkan väl, skriver Socialdemokraternas Jesper Eneroth och Wanja Lundby-Wedin i en slutreplik om kyrkovalet.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

SLUTREPLIK. Sverigedemokraterna låtsas att de vill Svenska kyrkan väl. I själva verket är den en plattform för deras nationalistiskt färgade kulturkrig. Deras argument för det är att Socialdemokraterna på 1950-talet gick in för att demontera grunderna i Svenska kyrkan.

Det är naturligt att just SD längtar tillbaka till den tid som var före 1950-talet. Det var innan modiga präster och förtroendevalda, inte minst socialdemokrater, genomförde reformer som möjliggjorde för kvinnor att bli präster. Det var en tid då kyrkans förkunnelse fokuserade på synd och skam istället för det befriande evangelium som den idag präglas av. Det var innan kyrkan öppnade upp sig och började viga också samkönade par.

”Munnen säger vad hjärtat är fullt av”, sade Jesus (Matt 12:34). Så låt oss se vad Sverigedemokraternas kyrkliga hjärta är fullt av: I kyrkomötet har de tagit varje tillfälle att ifrågasätta Svenska kyrkans långsiktiga klimatarbete och forskarnas tydliga besked om den globala uppvärmningen. De insinuerar kvotering och blir bekymrade när alltfler kvinnor har sökt sig till prästutbildningarna. De ifrågasätter hbtq-personers rättigheter. De vill skära ner på kyrkans arbete bland utsatta grupper, avveckla Asylrättscentrum och skära ner på språkcaféer och andra integrationsinsatser.

Och som ett talande exempel vill de återinföra den sedan länge borttagna ”Fädernas kyrka” – en psalm från 1937 års psalmbok vars text väl speglar den kyrka som SD vill tillbaka till. ”Kommen nu åter till strid för Gud, skaran sin Konung till möte, väpnad och villig i helig skrud…” Psalmen talar vidare om ”manlig och kristen tro”, om hur Kristus ”visade vägen för trofast stam”, om ”svek är skam” och om att ”korset stod tecknat på fanan”.

Kontrasten mot oss socialdemokrater är enorm. När vi driver frågor om internationell solidaritet, när vi vill att varje församling ska ta fram en klimatstrategi, när vi kämpar för att kyrkan ska vara ett föredöme som arbetsgivare och att kyrkans leverantörer ska ha kollektivavtal, när vi kräver att all barn- och ungdomsverksamhet ska vara avgiftsfri, när vi säger att alla präster på sikt ska vilja viga samkönade par - då är det kärleksbudskapet om att älska din nästa som dig själv som står i centrum.

Sverigedemokraternas fokus visar åt vilket håll de vill vrida Svenska kyrkan. Deras etniskt exkluderande nationalism står i direkt motsats till en inkluderande kristendom som utgår från det evangelium som befriar varje enskild människa.

Vi socialdemokrater kommer alltid att stå rakryggade i kampen för människors lika värde och rätt. Vi står upp för en kyrka där du kan känna dig hemma – oavsett vem du är eller varifrån du kommer. I söndagens kyrkoval avgör din röst om det ska få fortsätta vara så.


Av Jesper Eneroth (S)

Ordförande för den socialdemokratiska gruppen i kyrkomötet

Wanja Lundby-Wedin (S)

Förste vice ordförande i kyrkostyrelsen