Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

SD:s kritik är grundlös – unga är smartare än så

Vilket parti beter sig egentligen mest som Donald Trump? Tobias Baudin (S) tycker att regeringens politik hotar demokratin. Karin Enström (M) tycker att Socialdemokraternas retorik är farlig.
Lisbeth Larsson, kommunikationschef, WWF.
Foto: Saga Sandin / WWF
Martin Kinnunen (SD), miljö- och klimatpolitisk talesperson, riksdagsledamot.
Foto: SVEN LINDWALL

Vi ger inte unga klimatångest. 

Det är anmärkningsvärt att SD påstår det utan grund, skriver Lisbeth Larsson och Yusuf Muhawech från WWF. 

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

REPLIK. Det är förvånande att läsa i Expressen Debatt att Martin Kinnunen (SD) miljö- och klimatpolitisk talesperson, riksdagsledamot och Emil Eneblad (SD) talesperson Ungsvenskarna tror att det är skräckpropaganda från miljörörelsen som ger unga klimatångest. 

De flesta unga är nog smartare än så. Det kan inte vara så att de unga är oroade eftersom klimatkrisen är ett reellt hot? 

WWF har genomfört den årliga statistiskt säkerställda och riksrepresentativa undersökningen Klimatbarometern i över 10 år, i samarbete med Kantar och Sifo. Vi har sett en tydlig trend att de unga är mer oroade över klimatet än de äldre generationerna. Vi ser även att de unga har ett genuint engagemang i frågan och agerar mer i klimatomställningen i sin vardag, än rikssnittet.  

Anmärkningsvärt

Det är anmärkningsvärt hur debattörerna påstår saker utan grund, och om möjligt ännu mer förvånande att SD säger sig sökt WWF för att få reda på hur vi gjort undersökningen, utan resultat, när vi inte fått någon sådan fråga.

Dessutom finns en tydlig metodredovisning och översikt av hur vi har ställt frågorna, på wwf.se/klimatbarometern som vem som helst kan läsa. 

Vi bjuder gärna in Martin Kinnunen och Emil Eneblad till en genomgång av resultaten tillsammans med Kantar Public, då undersökningen är intressant för politiker ur många olika perspektiv.

En majoritet av de unga är ytterst medvetna om hur klimatförändringarna kan påverka deras framtid. Klimatoron beror ju i grunden på att makthavare inte agerar tillräckligt. Unga har höga förväntningar på att våra folkvalda ska vidta åtgärder för att hantera klimatförändringarna på ett ansvarsfullt sätt i linje med vetenskapen.  

Vi hoppas att SD lyssnar på sina väljare. 


Av Lisbeth Larsson

kommunikationschef, WWF

Yusuf Muhawech

 WWF Sweden Youth

Ska det kosta pengar att åka ambulans?

Region Uppsala ska börja ta 400 kronor för alla patienter som åker ambulans till sjukhus. Gustaf Drougge från tankesmedjan Synaps tycker att det är en bra idé. Kalle Sundin från tankesmedjan Katalys tycker det är befängt att tro att det skulle ha någon effekt.
0