Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

SD:s krav: Skicka hem ambassadören

Kinas ambassadör Gui Congyou har passerat alla gränser, skriver debattörerna från Sverigedemokraterna.Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT
Björn Söder (SD), säkerhetspolitisk talesperson.Foto: SD
Markus Wiechel (SD), utrikespolitisk talesperson.Foto: SD
Ludvig Aspling (SD), riksdagsledamot i utrikesutskottet.Foto: SD

Kinas ambassadör Gui Congyou har passerat anständighetens gräns och regeringen bör omgående förklara honom icke önskvärd i Sverige, skriver SD:s Markus Wiechel, Björn Söder och Ludvig Aspling.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Mycket har sagts efter att Kinas ambassadör Gui Congyou genom hot försökt påverka svenska medier och beslutsfattare. Med all rätt. Den typen av diplomatisk huliganism hör inte hemma i den öppna, moderna och multilaterala värld som Sverige och Europa försöker bygga. Ambassadörens agerande är en tydlig indikation på vad Kina är, en totalitär stat utan tro på fundamentala fri- och rättigheter som i detalj vill styra medborgarnas livsval.  

Det är en sak att enskilda företrädare från Kinas kommunistparti inte delar de synsätt och åsikter som präglar Sveriges politiska kultur, och därför lyfter frågor som de menar är problematiska. Det är en helt annan sak att inte respektera grundläggande friheter som garanteras alla som bor här, vilket innefattar just rätten att tycka olika, träffa vem man vill och fatta egna beslut.

Flera aggressiva försök

Den kinesiska ambassadören har utmärkt sig ett antal gånger med sina direkt aggressiva försök att få Kinas vilja igenom. Tidigare i år lyckades de stoppa FN-konferensen om mänskliga rättigheter i Stockholm och vi har sett försök efter försök att stoppa såväl satirprogram som deltagandet vid prisceremonin för den fängslade bokförläggaren Gui Minhai.

Vilket land accepterar i dag att utländska aktörer överhuvudtaget hotar förtroendevalda i allmänhet och regeringsföreträdare i synnerhet – och låter detta fortsätta?

Ambassadörens agerande må vara direkt kontraproduktivt ur ett kinesiskt perspektiv, men det sätter ändå fingret på något vi, oavsett partitillhörighet, har gemensamt i Sverige: En stark tro på yttrandefrihet och demokrati samt en nolltolerans mot utpressning.

Vi får aldrig tystna när totalitära krafter tar för sig. Det är därför glädjande att utrikesministern tydligt markerat emot den kinesiska ambassadörens olämpliga uttalanden och att kulturministern trotsade hoten och valde att delta vid prisceremonin för Gui Minhai. Vi ställer oss dock fortfarande frågan: Vilket land accepterar att utländska diplomater hotar förtroendevalda i allmänhet och regeringsföreträdare i synnerhet – och låter detta fortsätta efter enskilda samtal och fördömande?

Kinas taktik i Sverige är unik

Enligt forskare från Utrikespolitiska institutet som granskat kinesisk diplomati i olika länder är den aggressiva strategin mot Sverige dels unik i Europa och dels utarbetad i samband med utnämningen av Kinas nuvarande ambassadör. 

Även om ambassadör Gui Congyous agerande sannolikt är sanktionerat från den kinesiska regeringen så måste Sverige sätta ned foten. Sverige har en skyldighet mot våra egna och andras medborgare som bor här att inte låta dessa utsättas för hot från främmande makt. Kinas ambassadör har passerat anständighetens gräns och regeringen bör omgående förklara honom icke önskvärd i Sverige.

 

Av Markus Wiechel (SD)

Utrikespolitisk talesperson

Björn Söder (SD)

Säkerhetspolitisk talesperson

Ludvig Aspling (SD)

Riksdagsledamot i utrikesutskottet

Expressen hittar ambassadören på älgsafari – efter hoten mot Sverige