Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

SD:s idiotstopp gör hela Sverige fattigare

Förhandla inte med Jimmie Åkesson och SD, skriver Pär Granstedt. Foto: ANDERS WIKLUND/TT
Pär Granstedt är samhällsanalytiker och tidigare riksdagsledamot för Centerparitet.

Problemet för SD är inte mobbning och rädsla för "nazibaciller", utan den politik de kräver att få genomslag för. Jag vill peka på tre områden, där SD:s politik hotar svensk utveckling och välfärd, skriver Pär Granstedt, tidigare riksdagsledamot för C.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

REPLIK | VALET 2018. "Vad är det som är så farligt med SD? Partiet sprider inte nazibaciller" undrar Helena Rivière, tidigare riksdagsledamot (M) på Expressen debatt 1/10. ”SD omgärdas av en symbolisk fasa som fångar fjädrar och gör rovfåglar av dem” tycker hon. Andra debattörer talar om att SD mobbas när ingen förhandlar med dem.

Vad är det som är farligt med SD? undrade Helena Rivière i en debattartikel. Nu får hon svar av Pär Granstedt.

Men problemet för SD är inte mobbning och rädsla för nazibaciller, utan den politik de kräver att få genomslag för. Jag vill peka på tre områden där SD:s politik hotar svensk utveckling och välfärd.

Vi behöver invandrarna

Migrationspolitiken. SD vill ha vad som närmast verkar vara ett idiotstopp när det gäller invandring till Sverige, och stimulera en utvandring. Samtidigt är arbetskraftsbrist ett av de största hoten mot välfärd och ekonomisk utveckling. Det beror på ett växande antal gamla och en krympande andel i arbetsför ålder. Vi måste ha en reglerad ansvarsfull och balanserad invandring, och bli bättre på att inlemma dem som kommer hit i svenskt samhälle och arbetsmarknad. Ett idiotstopp typ SD leder till ett fattigare Sverige.

 

LÄS MER av Pär Granstedt: De ensamkommande är ett klipp för Sverige 

 

Swexit – nej tack

Europasamarbetet. Det andra hotet från SD är att man vill verka för ett swexit, det vill säga att Sverige skulle lämna EU. Titta på situationen i Storbritannien! I stället bör vi arbeta på att stärka EU-samarbetet på områden som miljö, migration och säkerhetspolitik.

Klimatfrågan

Det tredje hotet är att SD vill avveckla den svenska klimatpolitiken. Kan vi inte hantera klimatförändringarna så är det slut med allas vår välfärd. Sverige måste ta sitt ansvar i kampen mot klimatutsläppen och samtidigt utveckla vår förmåga att hantera de effekter som ändå är oundvikliga. Och det är bråttom.

Så SD kräver att få genomslag för en politik som i varje fall liberala partier anser skulle vara skadlig för Sverige. Varför förhandla med dem?

 

Av Pär Granstedt

Samhällsanalytiker och tidigare riksdagsledamot (C)

 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!