Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

SD:s framgångar bygger på myter

MYTER. Centerpartiets migrationspolitiske talesman Johan Hedin avlivar fyra myter om SD. Bland andra den om att skolavslutningar inte får hållas i kyrkan. (Personerna på bilden har inget med texten att göra). Foto: Lennart Månsson/Bildbyrån

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Det är inte bara järnrör och smädelser som präglat Sverigedemokraternas intåg i det offentliga rummet.

Trots Sverigedemokraternas krishantering och talet om nolltolerans är partiet lika beroende som tidigare av sympatierna från rörelsens undervegetation. Här, bland djungeltrummorna på nätet, kokas innebörden av Jimmie Åkessons retorik ned till enkla svar och det är här som Åkessons fotsoldater finns, som statsminister Fredrik Reinfeldt nyligen uttryckt det. På nätet sprids påståenden som har blivit oemotsagda så länge att de betraktas som sanningar.

Det är viktigt att bemöta Jimmie Åkesson i sak, med det är minst lika viktigt att bemöta de vildvuxna gräsrötternas effektiva mytbildning som breder ut sig utanför "PK-media".

 

Bortsett från att det ofta rör påståenden som inte kan beskrivas som annat än fulla av felaktigheter skymmer de den verkligt relevanta integrationsfrågan. Hur ska vi få fler, både infödda och invandrade, i arbete? Om det finns något vi vet är det att arbetet är A och O för att integreras. Frågan om utmaningar och möjligheter med invandring är för viktig för att drunkna i en debatt om protektionism, fläsk och skolavslutningar. Därför är det nödvändigt att punktera några myter som har letat sig hela vägen från Flashback in till riksdagens kammare. Här är fyra av de vanligaste myterna:

 

Myt 1: "Det är bättre att hjälpa flyktingar på plats än i Sverige"

SD brukar påstå att deras hjärta bultar för att hjälpa flyktingar och fattiga stater "på plats". Men FN-organet UNDP visar att invandrare i rika länder varje år skickar tillbaka 300 miljarder kronor till släktingar i sina hemländer. Det är som en jämförelse ungefär åtta gånger mer än det svenska biståndet. Det är dessutom ett privat bistånd som är utom räckhåll för de ofta despotiska regimer som styr länderna. Bland de bästa sätten att hjälpa fattiga länder är alltså att låta fler komma till Sverige och andra rika länder.

 

Myt 2: "Brain drain drabbar fattigare länder när arbetskraft flyttar hit"

Logiken är enkel, flyttar välutbildade till rikare länder drabbas fattigare länder av en dränering av kunskap, så kallad brain drain. Problemet är bara att det inte stämmer. Sanningen är att långt fler attraheras av att utbilda sig för att kanske en gång flytta, än de som faktiskt tar steget över gränsen. Som ett exempel har Filippinerna fler sjuksköterskor per invånare än Österrike trots att Filippinerna är världens största "exportör" av sjuksköterskor.

 

Myt 3: "Man får inte längre ha skolavslutningar i kyrkan"

Skolor får ha skolavslutningar var de vill, och många har det i kyrkor. Faktum är att i nya läroplanen finns det krav på att elever ska lära sig nationalsången och ett antal psalmer. I skollagen slås dessutom fast att undervisningen ska vara icke-konfessionell, så några kristna eller muslimska religiösa skolor som ersätter naturvetenskap med religiösa skapelseläror tillåts inte.

 

Myt 4: "Inget mer fläsk i skolmatsalen"

På samma sätt som myten om "råttan i pizzan" lever kvar finns det en föreställning att skolor förbjuder fläsk. Men några sådana politiska beslut finns inte och har heller inte funnits. Skolorna bestämmer över sin egen meny. Personligen äter jag visserligen gärna fläsk när jag kan, men något säger mig att maträtten inte framstår som lika aptitlig bland de födda på 00-talet.

 

Sverigedemokrater har uppenbarligen ett stort intresse för invandring och migration. Det har Centerpartiet också. Därför blir vi förvånade när vi granskar deras budgetförslag och hittar få om några faktiska satsningar för mer eller bättre integration. I själva verket väljer de med egna ord att "kraftigt" skära ned på åtgärder. Partiets sympatisörer, och rent av en och annan riksdagsledamot, ägnar sig istället åt att starta webbsidor där man upplåter plats åt debatten om fläsk i skolmatsalen. Sverige förtjänar en bättre integrationspolitisk debatt än så.

 

JOHAN HEDIN

Johan Hedin är riksdagsledamot och Centerpartiets migrationspolitiske talesperson


 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!