Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

SD:s förslag riktar sig enbart mot en religion

Niels Paarup-Petersen (C), riksdagsledamot och ledamot i utbildningsutskottet.
Ida Alterå, ordförande för Centerpartiets ungdomsförbund.
Foto: Erik Johnsson
Hedvik Listrup, distriktsordförande för Cuf Skåne.

Sverigedemokraterna har gjort ett dåligt politiskt hantverk med sin motion om slöjförbud i Skurup och försöker dölja det med tvivelaktigt demokratiskt beteende och rena lögner, skriver flera C-politiker. 

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

SLUTREPLIK. Sverigedemokraternas replik om slöjförbudet i Skurup visar tydligt hur få argument de har. Stor del av texten är rena påhitt om vad Centerpartiet tycker. Att påstå att Centerpartiet propagerar för att sexualisera småflickor är självklart dumheter. Vad Centerpartiet däremot står upp för är att Sverigedemokratiska lokalpolitiker, precis som andra, ska respektera elevers rätt till information samt låta bli att tvinga rektorer att gå emot de myndigheter som konstaterar att förslaget inte är tillåtet att genomföra.

Sverigedemokraterna har gjort ett dåligt politiskt hantverk med sin motion om slöjförbud i Skurup och försöker dölja det med tvivelaktigt demokratiskt beteende och rena lögner. 

Vi propagerar inte för slöja

För det första. Ingenstans i vår debattartikel propagerar vi för slöja på barn.

Centerpartiet försvarar den demokratiska ordningen att lagar och regler står över lokalpolitikers önskemål. Det är helt grundläggande demokratiska spelregler. Det betyder att kommunpolitiker inte kan tvinga en rektor att gå emot Skolverket.

I rättsutlåtandet står det tydligt att det enligt Europadomstolen inte är tillåtet med regler som hindrar yttranden från en religion men tillåter andras

Anser man att lagar och myndigheters tolkningar är fel, då överklagar man. Man tvingar inte offentligt anställda att bryta mot lagarna. Och man hindrar absolut inte att information om dessa lagar och regler förmedlas till medborgarna. Att Sverigedemokraterna har svårt att förstå dessa demokratiska grundbultar är anmärkningsvärt - men kanske inte så överraskande.

Hänvisar till Europadomstolen

Att åberopa Europadomstolen är inte heller så enkelt som Sverigedemokraterna vill göra det till. I det rättsutlåtande Skurup själv har tagit fram står det tydligt att det enligt Europadomstolen inte är tillåtet med regler som hindrar yttranden från en religion men tillåter andras. Och SD:s förslag riktar sig enbart mot en religion.

För Centerpartiet är det självklart att försvara grundläggande värderingar och rättigheter för människor. Vi kämpar mot förtryck, kontroll och underkastelse. Oavsett om det gäller en flicka som tvingas till slöja, en pojke som inte vågar komma ut ur garderoben när högerkonservativa partier tar makten eller en rektor som tvingas ta bort information till sina elever om gällande lag och rätt. Och vi värnar det demokratiska styrelseskick som säger att lagen gäller, även när Sverigedemokraterna tycker annorlunda.


Av Niels Paarup-Petersen

C-riksdagsledamot för Malmö, utbildningsutskottet 

Ida Alterå

Ordförande Cuf

Hedvig Listrup

Distriktsordförande Cuf Skåne