SD:s bidragspolitik får inte bli moderat politik

När Jimmie Åkesson vurmar för socialdemokrater som Per Albin Hansson behöver Moderaterna hålla fast vid arvet från Gösta Bohman, skriver Matilda Ekeblad.
Foto: ERIK SIMANDER/TT
Matilda Ekeblad, förbundsordförande MUF.

Äntligen får Sverige en politik som kan börja ta tag i samhällsproblemen – men tyvärr lyser reformer för fler i arbete med sin frånvaro. 

Moderaterna måste hålla den röda linjen mot Sverigedemokraternas bidragspolitik, skriver MUF:s ordförande Matilda Ekeblad.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. I M, KD och SD:s gemensamma budgetreservation prioriteras lag och ordning, sjukvård och sänkta skatter. Det är glädjande då tryggheten i Sverige behöver återupprättas. Vårdköerna måste kapas så att alla får vård i tid och vanligt folk förtjänar mer pengar i plånboken efter varje lönebesked. Men Sverige är som bäst när fler kommer i arbete.

I flera decennier har arbete framför bidrag varit en moderat paradgren. Var och en som kan ska försörja sig själv. Moderaterna behöver hålla den röda linjen i bidragsfrågan. Ett samarbete innebär kompromisser, men det är viktigt att inte kompromissa bort moderata kärnfrågor.

Sossar i borgerlig förklädnad

Sverigedemokraterna har länge poserat som ett borgerligt parti samtidigt som de i budget efter budget liknat Socialdemokraterna. Båda partierna vill ha en sjukförsäkring utan bortre parentes, höja taket i A-kassan och båda partierna säger nej till att införa ett bidragstak.

Den framkompromissade budgeten mellan M, KD och SD speglar också den politiken. De socialdemokratiska bidragshöjningarna lämnas orörda, de lägre kraven för A-kassan blir kvar och den bortre parentesen i sjukförsäkringen återinförs inte.

Målet med den moderata politiken är självförsörjning. Det måste också synas i våra förslag.

Den sverigedemokratiska bidragspolitiken är samma som låste fast hundratusentals människor i utanförskap under Göran Perssons tid som statsminister, då Magdalena Andersson var planeringschef i regeringen. Det var en politik som gav Sverige ett rekordhögt utanförskap trots högkonjunktur.

Fakta: Bidrag ökar arbetslösheten

Forskningen om hur generösa bidrag ökar arbetslösheten är entydig. Konjunkturinstitutet, IFAU och Finansdepartementet har alla gjort studier som visar på samma sak. Den höjning av A-kassan som genomfördes under pandemin har av riksdagens utredningstjänst beräknats öka arbetslösheten med 40 000 arbetslösa.

I den gemensamma budgeten finns förvisso ett nytt jobbskatteavdrag som ökar drivkrafterna för att arbeta. Det är lovvärt. Men utan att skruva åt bidragskranarna gör det liten nytta.

Skattetrycket oförändrat

För att få fler i arbete hade mer behövt göras i budgeten. Jobbskatteavdraget hade behövt vara väsentligt större för att det på riktigt ska löna sig att gå från bidrag till arbete. Vi hade önskat ett tydligare ställningstagande för en implementering av ett bidragstak – i stället för att enbart tillsätta en utredning som ska titta på åtgärder som kan rätta till problemet med att staplade bidrag och ersättningar kan göra självförsörjning olönsamt. En otydlig och för oss förvånande formulering från Moderaterna som länge talat om att ett bidragstak behövs. 

Dessutom hade vi velat se en märkbar sänkning av skattetrycket för att på ett tydligt sätt visa skillnaden mellan borgerlig och socialdemokratisk politik. Med denna budget lämnas Sveriges skattetryck, ett av världens högsta, i princip oförändrat.

Bohman – inte Per Albin – är idealet

Sverigedemokraternas bidragspolitik får inte bli moderat politik. När Jimmie Åkesson vurmar för socialdemokrater som Per Albin Hansson behöver Moderaterna hålla fast vid arvet från Gösta Bohman. Målet med den moderata politiken är självförsörjning. Det måste också synas i våra förslag.


Av Matilda Ekeblad

Förbundsordförande för Moderata Ungdomsförbundet