Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

SD:s assimilation gör inte samhället tryggare

Inom ideell sektor är vi många som har slitit i mer än ett decennium för att försöka reparera den sociala infrastrukturen som sedan 90-talskrisen varit trasig, skriver Madeleine Opira.
Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN
Madeleine Opira, grundare av organisationen A million minds.

Vi från miljonprogrammets förorter är alla en del av det svenska folket och tillika majoritetsbefolkning, och vår roll som syndabock för alla landets problem är färdigspelad. Sverigedemokraterna har inte tolkningsföreträde i frågan om vem som är svensk, skriver Madeleine Opira i en replik.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

REPLIK. Tobias Andersson, ny rättspolitisk talesperson för Sverigedemokraterna, argumenterar i Expressen för att Sverige bör frångå principerna i den nyligen ratificerade barnkonventionen som numera är svensk lag, och som stipulerar att barnets bästa alltid bör stå i främsta ledet. 

Andersson menar att om ett barn beter sig vuxet bör det också ta konsekvenserna. Detta innebär att förflytta ansvaret som beslutsfattare har brustit i – att upprätthålla lag och ordning – till barnen. Samhällets skyddsnät har stått totalt handfallet i flera decennier. Vi har ett tillstånd i Sverige där barn rekryteras till gäng och som när de är 15 år har skolats till kriminalitet utan att berörda myndigheter, skola, föräldrar och det civila samhället har räckt till.  

Sverigedemokraternas retorik är talande för vår tids politik och metadebatter som tar fokus från verkliga frågor som behöver tas itu med. 

SD kan inte bestämma vem som är svensk

Ett förtydligande är också på sin plats. Sverigedemokraterna refererar till hur man skyddar det svenska folket mot de kriminella. Vi från miljonprogrammets förorter är alla en del av det svenska folket och tillika majoritetsbefolkning, och vår roll som syndabock för alla landets problem är färdigspelad. Sverigedemokraterna har inte tolkningsföreträde i frågan om vem som är svensk. 

Tobias Andersson, rättspolitisk talesperson för Sverigedemokraterna.
Foto: OLLE SPORRONG

Den fraktion av det svenska folket som begår brott kan inte heller utgöra en legitimering av de förslag till inskränkningar i de friheter vi har som medborgare och som invånare. Till exempel vad gäller visitationszoner. 

Mångkultur är inte roten till brottsligheten

Argumentet att mångkultur är roten till brottsligheten, kräver mer förklaring än till exempel den korrelation som Brå har tagit fram i sin rapport. Sverigedemokraterna får gärna lägga fram konkret evidens för denna tes. Syftet med det vetenskapliga underlaget är att förhindra att inte även Sverigedemokraternas förslag sållar sig till raden av misslyckade försök att skapa ett inkluderande, sammanhållet, rättssäkert och tryggt land med möjlighet för såväl politiker som medborgare att uppfylla sin del av samhällskontraktet. Hittills har vi misslyckats, från Blomman till nystartstartszoner till det projektsamhälle vi har i dag.

Det politiska ansvaret vilar dock inte på ett enskilt parti. Samtliga förtroendevalda har bidragit till den här situationen, både med sin flathet och genom felaktiga satsningar. Tyvärr har det politiska spelet överskuggat viktiga parametrar som långsiktighet, förankring och evidens.

Trasig social infrastruktur

Inom ideell sektor är vi många som har slitit i mer än ett decennium för att försöka bistå i att reparera den sociala infrastrukturen som sedan 90-talskrisen varit trasig. Detta särskilt i miljonprogrammets förorter med ojämlik skola, vård och med en arbetsmarknad som nu gradvis och sakta öppnar upp för verklig meritokrati. 

Inom organisationen A million minds vi har sett att tillhörighet växer fram då dessa relevanta samhällsfunktioner fungerar och människor får ta plats precis som de är. Vi efterfrågar nationella eller internationella exempel på att SD: uppmaning om att ”de som kommer till Sverige ska anpassa sig efter Sverige, ta efter våra seder och bruk och bli en del av majoritetssamhället ” ger resultat.


Av Madeleine Opira

Utbildad jurist och grundare av organisationen A million minds