Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

SD:s antiklimatpopulism skadar hela samhället

Med SD vid makten hade landsbygden på sikt hamnat i ett väldigt osäkert läge med ett ekonomiskt beroende av olja från skurkstater, skriver Lorentz Tovatt.
Lorentz Tovatt är klimatpolitisk talesperson för Miljöpartiet.
Foto: ANDERS YLANDER

Istället för att presentera svar på hur klimatfrågan ska tacklas så ägnar sig SD åt att skapa splittringar i samhället och måla upp konflikter som inte behöver existera. 

Det är fullt möjligt att både ha en ambitiös klimatpolitik och en levande landsbygd, skriver Lorentz Tovatt (MP).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

REPLIK | KLIMAT & MILJÖ. Om landsbygden ska klara av omställningen till ett fossilfritt Sverige så krävs en aktiv klimatpolitik med både morötter och piskor. Med SD vid makten hade landsbygden på sikt hamnat i ett väldigt osäkert läge med ett ekonomiskt beroende av olja från skurkstater. Sämre lönsamhet för de gröna näringarna och ständiga prischocker på drivmedlet blir konsekvensen av den bakåtsträvande SD-politiken.

Blundar för den akuta klimatkrisen

Något som gång på gång verkar gå Sverigedemokraterna förbi är att vi står inför en akut klimatkris. I det här läget är en stor grön skatteväxling nödvändig för hela samhället. Istället för att presentera svar på hur klimatfrågan ska tacklas så ägnar sig SD åt att skapa splittringar i samhället och måla upp konflikter som inte behöver existera. Det är fullt möjligt att både ha en ambitiös klimatpolitik och en levande landsbygd.

Den gröna skatteväxlingen ställer stad mot landsbygd, skrev SD:s Martin Kinnunen (bilden) och Runar Filper.
Foto: SVEN LINDWALL

Oljan är en ändlig energikälla som allt fler inser att vi måste avveckla vårt beroende av fossilindustrin. Att då, som SD vill, fortsätta hålla kvar vid fossila drivmedel är att tänka alldeles för kortsiktigt. De senaste åren har världsoljepriset dessutom gjort så att priset på drivmedel varierat mycket. På längre sikt riskerar ett allt för starkt oljeberoende leda till ett väldigt otäckt ekonomiskt beroende för de som bor på landsbygden, eftersom priset kan rusa utan att vi här i Sverige kan påverka det. Importen kommer dessutom att ske från skurkstater som vi inte bör göra oss beroende av. Dessa är några av många argument för att minska beroendet av fossila bränslen och i stället producera mer biodrivmedel här i Sverige – inte minst för de som bor på landsbygden och verkligen behöver sin bil.

SD:s retorik är falsk

SD:s argumentation är inkonsekvent och retoriken är falsk. Skribenterna påstår sig förorda en reformerad reduktionsplikt för att minska användningen av palmolja i drivmedel. Detta hade varit bra om det varit sant, men faktum är att SD själva var med och körde över regeringens försök att stoppa importen av palmolja. Dessutom verkar man strunta i det faktum att regeringens nya bonus till klimatsmarta bilar hittills varit en succé. Just nu exploderar marknaden och fler och fler elbilar säljs. Detta innebär en mer hållbar andrahandsmarknad samtidigt som teknikutvecklingen leder till billigare och billigare modeller, tvärtemot vad SD-ledamöterna antyder.

Fler laddare med Klimatklivet

Genom det stora investeringsprogrammet stadsmiljöavtalen satsar regeringen en miljard per år på kollektivtrafik och cykel. Genom Klimatklivet bygger vi ut laddinfrastrukturen och tankstationer för biobränslen. Vi stöder kommuner, företag, föreningar och privatpersoner runtom i landet i den omställning som behövs. SD motsätter sig allt detta och väljer att backa in i framtiden. Antiklimatpopulismen de ägnar sig åt är skadlig för hela samhället och landsbygden är inget undantag.


Av Lorentz Tovatt

Riksdagsledamot och klimatpolitisk talesperson (MP)