Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

SD vill straffa barn i fattiga familjer

SD-ledaren Jimmie Åkesson vill avskaffa flerbarnstillägget och kallar det en segregationsfälla.
Foto: SD
Yasmine Bladelius (S) och Daniel Vencu Velasquez Castro från Unga örnar.

SD slarvar när de slänger ur sig gamla hederliga slogans som: ”Gör din plikt – kräv din rätt”. Detta uttryck är helt fel att applicera på medborgare som ännu inte fått chansen att göra sin plikt, skriver Yasmine Bladelius (S) och Daniel Vencu Velasquez Castro i en replik om flerbarnstillägget.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

REPLIK. Att Sverigedemokraterna inte är förkämpar för en jämlik barndom är föga förvånande. Segregationen i Sveriges förorter är allvarlig och den ekonomiska ojämlikheten är den största utmaningen vi har i Sverige. I takt med att klasskillnaderna ökat har andelen barn i fattigdom ökat. Sverigedemokraternas förslag riskerar att cementera barnfattigdomen och göra att de barn som har det allra svårast får det svårare. 

En seriös barnrättspolitik tar avstamp i vad som är bäst för barnen. Det är uppenbart att Sverigedemokraterna återigen vill slå mot de som, i deras värld, inte bidrar till samhället. Faktum är att flerbarnstillägget möjliggör för ensamstående mammor och för familjer i ekonomisk utsatthet att kunna erbjuda sina barn en dräglig uppväxt. När barnfattigdomen ökar i Sverige och pandemin bidragit till att fler blivit av med arbetet är det helt fel att ta bort de få allmänna försäkringar som barnen har. 

Barnen har inte fått en chans

Sverigedemokraterna slarvar när de slänger ur sig gamla hederliga slogans som: ”Gör din plikt – kräv din rätt”. Detta uttryck är helt fel att applicera på medborgare som ännu inte fått chansen att göra sin plikt. Barnen är de som tar skada av familjers dåliga ekonomi, barn har rättigheter innan de kunnat göra sin plikt. Det är att helt missa målet om jämlikhet och ökad integration om barnen tidigt får uppleva svår fattigdom.

Det är att spä på ojämlikheten och att låsa fast utsatta barn i fattigdom.

Vi har stora problem med en hög arbetslöshet i förorterna och en bristande integration som inte har levt upp till välfärdssamhällets ambitioner. En nedmonterad SFI-utbildning i samband med en tuffare arbetsmarknad har lett till att tusentals lämnats utanför. För att hindra svartarbete och alternativa vägar till inkomst behöver barnfamiljer kunna känna en grundläggande trygghet för att försörja barnen. 

Vidare är en av de viktigaste integrationsåtgärderna att allmänna försäkringar finns tillgängliga för att föräldrarna ska kunna införskaffa sig kunskaper i det svenska språket. 

Skattereduktionen är befängd

Dessutom vill Sverigedemokraterna att en skattereduktion ska tillfalla barnfamiljer med arbetande föräldrar, hur detta löser barnfattigdomen eller integrationen är oklart. Men att de som har ett arbete ska få en skattereduktion när samhället är i stort behov av skatteintäkter är befängt. Detta går stick i stäv med grundfundamentet i ett välfärdssamhälle där alla behöver bidra efter förmåga för behoven. Det är att spä på ojämlikheten och att låsa fast utsatta barn i fattigdom.

Vill Sverigedemokraterna på allvar åtgärda integrationsproblemen och hindra barn från att hamna i en ond cirkel av fattigdom, för det är det som är grundproblemet, behövs en arbetsmarknadspolitik med lägre trösklar. Rätt till heltid, avtalsenliga löner och kollektivavtal ska gälla – jobbtorg och arbetsförmedling behöver finnas i områdena för att matcha människor till jobb. 

Fler SFI-utbildningar behövs

Vidare behöver det svenska språket ses som en rättighet där fler SFI-utbildningar upprättas i lokalsamhällena för att matcha behoven och ser till att nyanlända vuxna kan etablera sig på arbetsmarknaden. 

Pandemin är det tydligaste exemplet på när oförutsägbara händelser slår ut människor från arbetsmarknaden och minskar hushållens inkomster. Enligt Sverigedemokraterna ska barnen till dessa då straffas ytterligare genom att ta bort de försäkringar som ser till att de får ett grundläggande stöd till en trygg och dräglig uppväxt. Det är bakvänt om Sverigedemokraterna på allvar vill göra något åt barnfattigdomen. Men det kanske de inte vill.  


Av Yasmine Bladelius

Riksdagsledamot (S) förbundsordförande Unga Örnar 

Daniel Vencu Velasquez Castro

Förbundssekreterare Unga Örnar