Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

SD vill sänka lönerna för tiotusentals lärare

Min fråga till SD och Jimmie Åkesson är: Tror ni att sänkta löner kommer att bidra till att fler vill utbilda sig till lärare? skriver Anna Ekström.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT
Utbildningsminister Anna Ekström (S).
Foto: SVEN LINDWALL

Runt om i landet kämpar rektorer med att hitta utbildade lärare. I det läget väljer Sverigedemokraterna att sänka tiotusentals lärares löner med flera tusenlappar i månaden.

Det är helt ofattbart, skriver utbildningsminister Anna Ekström (S).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Svensk skolas kanske största utmaning är lärarbristen. Tiotusentals lärare behöver utbildas och anställas de närmaste åren. Annars riskerar var tredje lärare att vara obehörig inom några år, enligt Skolverkets senaste prognos. Det skulle påverka möjligheterna att fortsätta höja elevernas kunskapsresultat och jämlikheten i skolsystemet.

Lärarbristen beror dels på att vi har fler barn och unga i skolåldern, dels på att vi under lång tid har utbildat för få lärare. Läraryrket har helt enkelt inte varit tillräckligt attraktivt. Hela samhället behöver uppvärdera synen på skolan och lärarna om Sverige ska nå tillbaka till ett av de mest högpresterande och jämlika skolsystemen i världen. Bara så kan vi se till att fler vill utbilda sig till lärare och att alla barn och elever får möta skickliga lärare – oavsett var i landet de bor.

Fler jobbar i skolan i dag

Det är med andra ord helt nödvändigt att läraryrkets attraktivitet fortsätter att öka, precis som den har gjort de senaste åren. Under flera år har regeringen satsat på höjda lärarlöner och samtidigt har lärarna fått fler kollegor – i dag arbetar 31 000 fler i skolan jämfört med 2014. Det har gett resultat: Enligt den internationella TALIS-undersökningen trivs de svenska lärarna i dag bättre på jobbet och med sitt yrke än för några år sedan. Vi ser också hur intresset för lärarutbildningarna ökar och att fler lärare stannar i yrket. Den utvecklingen behöver fortsätta, så att vi kan behålla de lärare som arbetar i skolan och få fler att vilja utbilda sig till lärare.

Tror ni att fler vill utbilda sig om lönen sänks?

I det läget väljer Sverigedemokraterna att i sin budget göra nedskärningar på lärarnas löner med 2 670 miljoner kronor per år. Det innebär i praktiken att tiotusentals lärare skulle få sin lön sänkt med flera tusen kronor i månaden. Min fråga till Sverigedemokraterna är: Tror ni att sänkta löner kommer bidra till att fler vill utbilda sig till lärare? 

SD:s politik skulle försämra svensk skola. Ska våra elever lära sig mer behövs skickliga lärare i alla landets klassrum.

Detta är inte första gången Sverigedemokraterna föreslår sänkta lärarlöner, men aldrig har neddragningen varit så stor. Att partiet vill spara in på regeringens lönesatsningar presenteras dessutom av som en satsning, denna gång som en ”Singaporemodell” med hela 18 olika karriärsteg. Så döljs en stor nedskärning bakom en liten ”satsning”.

SD:s politik försämrar svensk skola

Sverigedemokraternas politik skulle försämra svensk skola. Ska våra elever lära sig mer behövs skickliga lärare i alla landets klassrum. Läraryrkets attraktivitet behöver fortsätta öka och fler lärare utbildas i hela landet. 

Därför går regeringen fram med nya satsningar på fler lärare i budgeten för 2020. Det måste bli lättare att kunna arbeta i skolan samtidigt som man läser till lärare. Lärares mandat att upprätthålla trygghet och studiero i skolan behöver stärkas ytterligare. Och lärarna behöver avlastas av andra yrkesgrupper, som socionomer och lärarassistenter. 

Goda arbetsvillkor och fler kollegor ökar läraryrkets attraktivitet. Inte nedskärningar och sänkta löner. Därför är det ofattbart att Sverigedemokraterna gång på gång föreslår att lärarnas löner ska sänkas. 


Av Anna Ekström (S)

Utbildningsminister


Här gör utbildningsministern praktik som lärare

Utbildningsministern ger sig in i rollen som lärare i syfte att hitta lösning för att förbättra den svenska undervisningen.