Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

SD vill sänka lönen för 67 000 lärare

Om SD får inflytande över skolpolitiken i en M-regering drabbar det 67 000 lärare. Partiet säger nej till lärarlönelyftet och föreslår i stället en nedskärning på 800 miljoner kronor, skriver Helene Hellmark Knutsson (S).
Foto: JOHAN NILSSON/TT
Helene Hellmark Knutsson (S) är minister för högre utbildning och forskning.
Foto: JESSICA GOW/TT

Sverigedemokraterna fortsätter sin ohederliga tradition av att presentera sina nedskärningar som satsningar.

SD måste hållas borta från våra barns skolgång, skriver S-ministern Helene Hellmark Knutsson.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT | VALET 2018. Tack vare lärarlönelyftet har 67 000 lärare fått en genomsnittlig löneökning på 2 500–3 500 kronor i månaden. Jag anser att våra lärare förtjänar detta ekonomiska tillskott, som bidragit till att lärarlönerna ökat i Sverige under mandatperioden. Men om SD får inflytande över skolpolitiken i en eventuell M-regering, då riskerar lärarnas löner att sänkas.

SD säger nämligen nej till regeringens lärarlönelyft. Istället föreslår man en nedskärning på 800 miljoner kronor, jämfört med regeringens budget. I klartext behöver alltså lärarnas löneökning sänkas med motsvarande summa. 

SD:s ohederliga strategi

SD fortsätter därför sin ohederliga tradition av att presentera sina nedskärningar som satsningar inom välfärden. Detta är särskilt tydligt när man läser deras budget. SD vill till exempel sänka skatten med 35 miljarder kronor. SD:s ”välfärdssatsning” är att låta kommunerna ta notan för dessa skattesänkningar. Det innebär besparingar för de kommande två åren, som kommer slå hårt mot kommunerna och välfärden. Redan i år vill de hindra regeringen från att nolla en skuld till kommunerna på 5 miljarder kronor (ersättning för kostnader kommunerna redan har haft). Det är pengar som behövs i skolan.

Våra lärare förtjänar en löneökning. Samtidigt behöver fler känna att lönen är tillräckligt lockande för att de ska vilja läsa en lärarutbildning.

Hur ska läraryrket kunna bli attraktivare om SD sänker lärarlönerna och minskar skolans resurser?

För vår del är viktigt att den stora lönesatsning vi nu gjort får tid att implementeras i skolan, samt att fler kommuner också gör lokala lönelyft. Våra lärare förtjänar en löneökning. Samtidigt behöver fler känna att lönen är tillräckligt lockande för att de ska vilja läsa en lärarutbildning. Båda är viktiga steg för att öka lärarnas status och minska lärarbristen i Sverige. Utöver detta behöver vi även höja kraven till lärarutbildningarna, med antagningsprov för alla som vill bli ämneslärare. Vi vill även ta fram nya möjligheter för lärare att utvecklas i yrket, om du får kompetensutveckling eller inte, ska inte bero på vem man har som arbetsgivare. För oss är detta nödvändiga steg, som kommer leda till att våra lärare är mer kvalificerade och ständigt uppdaterade med ny kunskap.


LÄS MER: SD svarar: Hellmark Knutsson sprider fake news om vår skolpolitik


S vill lägga 11,5 miljarder på skolsatsningar 

Det är också viktigt att påpeka att SD är mer intresserade av gräddfiler till de rika. Vi och andra sidan står upp för vanligt folk, välfärden och det starka samhället. Det är för oss viktigare än dyra och meningslösa skattesänkningar för rika, som SD vill genomföra. Vi investerar därför i läraryrket och höjer lärarnas status – samtidigt som vi också vill investera cirka 11,5 miljarder i riktade satsningar för skolan, och totalt 20 miljarder i generella statsbidrag till alla kommuner.

En regering ledd av Stefan Löfven är den enda garanten till att hålla SD utanför maktens korridorer.

För mig är det tydligt att det finns ett större vägval i den här valrörelsen: om Moderaterna tar över regeringsmakten i höst, då kommer Sverigedemokraterna – ett parti med rasistiska rötter – att släppas in i maktens korridorer. Vi kommer aldrig samarbeta med eller göra oss beroende av Sverigedemokraterna. Därför är en regering ledd av Stefan Löfven den enda garanten till att hålla SD utanför maktens korridorer. 

Skattesänkning framför skolans bästa

Stefan Jakobsson (SD) som ofta framhåller att han själv är lärare får gärna i en replik förklara för sin yrkeskår varför han tänker sänka lönen och drar ner på skolans resurser. Varför är skattesänkningar för de rikaste viktigare än skolan, Stefan Jakobsson?

Det är endast genom att hålla SD borta från våra barns skolgång, som vi kan utveckla en jämlik kunskapsskola och ett starkare samhälle, där vi ser alla barn i klassrummet och där vi alltid tar rygg på lärarna. För det tycker jag att de förtjänar. 


Av Helene Hellmark Knutsson

Minister för högre utbildning och forskning (S)