Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Lärarna måste få veta att SD vill sänka lönerna

Helene Hellmark Knutsson (S) är minister för högre utbildning och forskning. Foto: CANCERFONDEN
Stefan Jakobsson, skolpolitisk talesperson (SD), har dragit tillbaka sin riksdagskandidatur efter avslöjanden om privatresor för skattebetalarnas pengar. Foto: SVEN LINDWALL

Plötsligt vill partiet inte kännas vid sin egen nedskärning, skriver S-ministern Helene Hellmark Knutsson.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

SLUTREPLIK | VALET 2018. Sverigedemokraterna fortsätter att inte vilja kännas vid sina egna politiska förslag och de konsekvenser de skulle ha. I helgen kunde vi se hur Jimmie Åkesson (SD) i partiledarutfrågningen var skrämmande okunnig om sin egen budget. Här i Expressen vill Stefan Jakobsson (SD) inte längre kännas vid sina egna budgetnedskärningar på lärarnas löner.

FOTNOT: Stefan Jakobsson meddelade under tisdagen att han drar tillbaka sin riksdagskandidatur: "Jag har klantat mig".

 

67 000 lärare drabbas av SD:s lönesänkning

Jag har aldrig påstått att SD vill ta bort alla lönesatsningar. Det jag ansett att väljarna behöver veta är att SD vill skära ner på resurserna till lärarlöner med 800 miljoner kronor. Vilket kommer gå ut över de 67 000 lärare som fått högre lön via regeringens lärarlönesatsning.

 

LÄS MER: Sverigedemokraterna vill sänka lönen för 67 000 lärare

LÄS MER: S-ministern sprider fake news om SD:s skolpolitik 

 

Regeringens satsning är framtagen och förankrad med arbetsmarknadens parter inom skolan och har brett stöd i riksdagen. Den har medfört högre lärarlöner och många kommuner kompletterar den nu med egna satsningar. Denna långsiktiga och rejäla höjning av lärarnas löner vill nu Sverigedemokraterna slå undan för en helt egen modell med 18 karriärsteg. Det är inte en trovärdig skolpolitik.

S har ändrat sin migrationspolitik

Vad gäller migrationspolitiken har Socialdemokraterna gjort en omläggning. Den nuvarande migrationspolitiken ligger fast. Vi ska ha en hållbar migration där människor som kommer till vårt land får goda möjligheter att snabbt bli en del av samhället.

Jag noterar slutligen att Jakobsson inte är sanningsenlig om att Sverigedemokraterna inte skulle dra ner en krona på kommunerna. När sanningen är att Sverigedemokraternas valmanifest innebär en övervältring av kostnader på kommunerna vilket skulle så hårt mot välfärden. Resurserna skulle minska med minst åtta miljarder kronor år 2022.

Sverigedemokraternas främsta prioritering är stora skattesänkningar – inte välfärden och lärarna.

 

Av Helene Hellmark Knutsson

Minister för högre utbildning och forskning (S)