Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

SD-vildarnas beteende är helt oacceptabelt

<p>Ardalan Shekarabi (S), civilminister. </p>Foto: Fanni Olin Dahl//TT
SD-vilden Margareta Larsson.Foto: Olle Sporrong
Jimmie Åkesson (SD).Foto: Pontus Lundahl/TT
<p>Bilden är ett montage. </p>Foto: TT/Olle Sporrong

SD-vilden Margareta Larsson ser inga problem i att plocka ut en summa om 5,5 miljoner kronor – utan att ens visa sig i riksdagen.

Vi kan inte ha folkvalda som medvetet skor sig på systemet, skriver civilminister Ardalan Shekarabi.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

För över hundra år sedan insåg Sveriges socialdemokrater att skulle man kunna bygga välfärden stark och skapa en anständig vardag för vanliga människor så fanns det inga andra lösningar än att låta välfärdsbygget ta fart där det växte som bäst – i kommunerna. Socialdemokraterna kom att se kommunerna som en plattform för att förverkliga välfärdssamhället.

Det var i kommunerna som det byggdes bostäder, skolor och en social omsorg. Det var i kommunerna som den svenska modellen utvecklades till ett föredöme internationellt.

Just nu lever vi i en tid när välfärdsfientliga Sverigedemokraterna i sitt budgetförslag för i år föreslog brutala nedskärningar för våra barn, våra äldre, våra sjuka. Det här är samma dunkla krafter som ville bekämpa utbyggnaden av den svenska modellen efter 30-talet. Det här är fel väg att gå och skapar en farlig utveckling för vårt land.

Nu om någonsin behöver vi stå upp för segrar vunna av tidigare generationer men vi ska också anta morgondagens utmaningar rakryggade.

 

Det var därför regeringen nyligen annonserade en historisk satsning på välfärden.

Vi skjuter nu till motsvarande 10 miljarder kronor till kommunerna. Det här är pengar som behövs och det vet jag efter att snart ha träffat landets samtliga kommuner.

I alla de dialoger jag har haft så framkommer behovet av ökade resurser men också möjligheten för kommunerna att själva kunna få styra var resurserna ska användas till. Staten vet inte alltid bäst utan genom att vi nu ökar tilliten till de folkvalda på det lokala och regionala planet så kommer resurserna att kunna gå till skolan som behöver extra stöd, hemtjänsten som behöver förstärkning eller förskolan där stressen över att inte räcka till för alla barns behov växer sig stark på vissa håll.

Utifrån det perspektivet och med medvetenheten om att alla resurser just nu behövs för att stärka välfärden och bygga vidare på vårt land så är det beklämmande att SD-vildar använder välfärden som bankomat.

SD-vilden Margareta Larsson ser inga problem i att hon kan plocka ut en summa om 5,5 miljoner kronor utan att visa sig i riksdagshuset. Det här är pengar från svenska skattebetalare som motsvarar regeringens välfärdssatsning i Sorsele, Eda eller Skurup. Helt ogenerat deklarerar hon i medier att detta är ”moraliskt förkastligt”. Margareta Larssons handlingar är inte bara moraliskt förkastliga utan är också direkt skadliga mot tilliten i vårt samhälle. Vi kan inte ha folkvalda som medvetet skor sig på systemet, inser det men nonchalerar det fullständigt.

 

Detta kan inte få fortgå utan måste få ett slut. Här har samtliga partier i Sveriges riksdag nu ett ansvar. I det här enskilda fallet har SD:s partiledare Jimmie Åkesson det största ansvaret. Det var under hans ledning som Sverigedemokraterna satte Margareta Larsson i riksdagen.

Vårt land står just nu inför allvarliga utmaningar. Människor utanför storstäderna ställer sig med rätta frågan om vad som håller på att hända med vårt land. Orten där man växte upp har förlorat arbetstillfällen när staten under årtionden har centraliserat sina resurser till Stockholm. Under mina resor runtom i landet så ropar människor efter politiker som ser, lyssnar och gör något åt problemen. Därför vänder vi nu på logiken. Det är slut på centraliseringsvågen, myndigheter ska flyttas ut utanför Stockholm, och vi bygger nu välfärden starkare ute i kommunerna.

Då måste Jimmie Åkessons anhängare sluta nyttja välfärden som bankomat för annars drar vi undan benen på kommuner som Sorsele, Eda och Skurup. Och det tänker jag aldrig acceptera.

 

Ardalan Shekarabi

Civilminister (S)