Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

SD: Vi vill inte avveckla eller styra public service

Aron Emilsson (SD), gruppledare i kulturutskottet.
Foto: SD
Angelika Bengtsson (SD), ledamot i kulturutskottet.
Foto: SD

Public service är viktigt ur många aspekter men en reform är absolut nödvändig för att upprätthålla legitimitet, skriver SD:s Aron Emilsson och Angelika Bengtsson i en replik till Olle Wästberg.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

REPLIK. När Olle Wästberg höjer rösten och skarvar med sanningen är hans enda bidrag till debatten ökad polarisering och ett sämre intellektuellt samtal. Det beklagar vi. Om vi haft ett fungerande medieklimat skulle en aktiv debatt förts om samhällets brister snarare än om politiskt spel. Exempelvis skulle nedmonteringen av samhällets beredskap inte gått så stor del av befolkningen obemärkt förbi. Det är med andra ord en säkerhetsfråga att ha ett fungerande medielandskap.

Olle Wästberg.
Foto: Leif R Jansson/TT

Det är bedrövligt att journalister får motta hot och hat, där är vi överens. Som politiker har vi fått uppleva detsamma. Vilket är varför vi bland annat vill höja straffskalan för dessa brott kraftigt. Sådana grova företeelser är ett reellt hot mot demokratin och ska mötas med kraft från rättsstaten.

Ett falskt narrativ

Ingenstans i vår politik kan Olle Wästberg läsa att vi vill inskränka journalisters arbete, mediers frihet eller avveckla och/eller styra public service. Det vore klädsamt om Wästberg och andra kunde hänvisa till den politik som vi faktiskt bedriver för att sedan föra en seriös diskussion kring den, i stället för att måla upp ett falskt narrativ. Men det vågar man inte i rädsla av att de egna förslagen faller kort.

Vår mediepolitik är grundad i de mediala fri- och rättigheterna, allt annat är lögn. Till skillnad från andra partier har vi även framåtskridande och konstruktiva förslag för att cementera objektivitet, saklighet, oberoende och transparens. Vi står trygga i våra åsikter och politik, oaktat hur många som ohederligt förvränger våra ord. 

Reformer behövs

Public service är i dag gemensamt finansierat via skattsedeln, vilket är varför det är av central vikt att vi politiker respekterar den samlade folkviljan – framför allt när valfriheten tagits bort. Därför menar vi att sändningstillståndet måste reformeras för att förstärka speglings-, språk- och nyhetsuppdrag – utan att, i lika stor utsträckning som nu, konkurrera med kommersiella streamingtjänster.

Ett tydligt uppdrag skulle stärka public services legitimitet över tid, men även möjliggöra en sänkning av public service-skatten framöver. Public service är viktigt ur många aspekter men en reform är absolut nödvändig för att upprätthålla legitimitet och förutsättningar för svensk produktion över tid.


Av Aron Emilsson (SD)

Gruppledare kulturutskottet

Angelika Bengtsson (SD)

Ledamot kulturutskottet