Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Staten bör ta över de skolor som havererat

Vi välkomnar gärna L in i matchen för att skapa en bättre skola för alla elever och vi ser fram emot en dialog över partigränserna för att åstadkomma detta, skriver SD som ett svar till Liberalernas Roger Haddad (bilden) inlägg om Skolinspektionen.
Michael Rubbestad, riksdagsledamot i utbildningsutskottet (SD).
Robert Stenkvist, riksdagsledamot i utbildningsutskottet (SD).

Vi välkomnar många av Haddads skolpolitiska förslag. Men att stänga en kommunal skola och flytta eleverna till en annan löser inga problem, skriver Robert Stenkvist och Michael Rubbestad, riksdagsledamöter i utbildningsutskottet (SD). 

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

REPLIK. Många av de förslag Haddad lägger fram i sin artikel är bra och något vi välkomnar. Det är till och med så att vi var långt före L med att föreslå till exempel kraftigt ökade resurser för Skolinspektionen.

Även problemen och de allvarliga missförhållandena med de så kallade konfessionella friskolorna har vi uppmärksammat tidigare. Vi välkomnar gärna L in i matchen för att skapa en bättre skola för alla elever och vi ser fram emot en dialog över partigränserna för att åstadkomma detta. 

Att stänga en kommunal skola och flytta eleverna, kanske även den tidigare rektorn, till en annan skola löser inga problem.

Skillnaden blir i praktiken enbart en ny skolbyggnad

Däremot vänder vi oss emot förslaget att Skolinspektionen skall kunna stänga kommunala skolor som havererat. En grundskola i Rosengård har kommunen stängt på eget bevåg, vilket var ett klokt beslut. 

Men kommunen har huvudansvaret för elevernas skolplikt och måste tillgodose skolor för alla elever, ett ansvar som friskolorna saknar. Att stänga en kommunal skola och flytta eleverna, kanske även den tidigare rektorn, till en annan skola löser inga problem. Skillnaden blir i praktiken enbart en ny skolbyggnad. 

På Storvretsskolan i Botkyrka utanför Stockholm kommer Skolinspektionen att styra arbetet med två rådgivare på plats i åtta månader.Foto: OLLE SPORRONG

Används med framgång i England

Ett bättre förslag är att låta staten ta över ansvaret för skolan i fråga och tillsätta en ny kompetent rektor med speciella befogenheter. Detta system används redan i England med stor framgång.

Låt oss gemensamt arbeta för att Skolinspektionen får mer resurser, skärpa regelverket för konfessionella friskolor som bryter mot läroplanen och förbjuda finansieringen av friskolor från utlandet.

Och framför allt, låt oss sluta med partipolitiskt käbbel och gemensamt arbeta för en bättre skola för alla elever.

 

Av Robert Stenkvist 

Riksdagsledamot i Utbildningsutskottet (SD) 

Michael Rubbestad  

Riksdagsledamot i Utbildningsutskottet (SD)