Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

SD sprider felaktigheter om anhöriginvandringen

Debattörna från SD vet naturligtvis hur det ligger till, men väljer ändå att måla upp en felaktig bild för att få läsarna att misstro människor som flytt till Sverige, skriver Johanna Jönsson, migrationspolitisk talesperson (C).Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT
Paula Bieler är migrationspolitisk talesperson för SD.
Jonas Andersson är riksdagsledamot för SD med mångårig erfarenhet av arbete med ensamkommande.Foto: Henrik Montgomery/TT

SD försöker som vanligt skrämmas med prat om stora, framtida flyktingströmmar. Men det stämmer inte. 

Överenskommelsen förväntas leda till en marginell ökning av antalet anhöriginvandrare. Enligt Migrationsverket handlar det om ungefär 1 000 fler asylsökande per år, skriver Johanna Jönsson (C).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

REPLIK | MIGRATION. SD-ledamöterna Paula Bieler och Jonas Andersson är oroliga för hur migrationspolitiken ska påverkas av mittenöverenskommelsen (15/1). Det är inte så överraskande att SD oroar sig för en humanistisk och medmänsklig migrationspolitik som innebär att barn kan återförenas med sina föräldrar. En sådan migrationspolitik går på tvärs mot SD:s uttalade ”nollvision” mot asyl- och anhöriginvandring.

Oron är dock baserad på en rad felaktigheter. Låt oss börja med anledningen till varför Centerpartiet vill ge möjlighet för familjer att återförenas. Det kan verka självklart, men onekligen tål det att upprepas. Människor ska inte tvingas leva utan sin familj. Minderåriga barn ska inte behöva leva utan sina föräldrar. Det är inhumant och försvårar integrationen för dem som fått stanna.

 

 

Minderåriga ska få leva med sina föräldrar

SD-ledamöterna verkar först och främst ha missuppfattat vilka det är som omfattas av överenskommelsen. Den ger alternativt skyddsbehövande samma rätt till familjeåterförening som konventionsflyktingar redan har, alltså möjligheten för minderåriga barn att leva med sina föräldrar. Majoriteten av de som beviljats uppehållstillstånd som alternativt skyddsbehövande och som nu kommer få rätt att återförenas med sin familj är personer från Syrien.

Vi pratar om människor som flytt bland annat för att de riskerar att avrättas, torteras eller som flyr från en väpnad konflikt. Ändå anser Bieler och Andersson att återföreningen bör ske i hemlandet.

Vi pratar om människor som flytt bland annat för att de riskerar att avrättas, torteras eller som flyr från en väpnad konflikt. Ändå anser Bieler och Andersson att återföreningen bör ske i hemlandet. Det vittnar om en verklighetsfrånvänd syn. Många vill så klart leva tillsammans i sitt hemland. Problemet är att de inte kan det. Det är därför de har flytt. De kan bara återförenas i Sverige.

Ensamkommande över 18 omfattas inte

Att det framför allt skulle handla om ”ankarbarn” stämmer inte heller. De flesta ensamkommande som kom under 2015 är nu över 18 år och har därmed inte rätt att återförenas med sina föräldrar eller syskon. Antalet asylsökande ensamkommande har sedan dess minskat drastiskt. Inte med anledning av den tillfälliga lagens begränsningar av rätten till familjeåterförening utan främst på grund av återtagandeavtalet mellan EU och Turkiet. Allt detta vet rimligen Bieler och Andersson, men väljer ändå att måla upp en felaktig bild för att få läsarna att misstro människor som flytt till Sverige.

Så ska de försörja sig själva

Däremot ska de förstås försörja sig själva. Där är vi överens. Grunden ska vara att den som invandrar själv ska ordna sådant som boende och försörjning. Mittenöverenskommelsen innehåller också kraftfulla reformer för att fler ska komma i arbete och enklare kunna hitta en bostad. Samtidigt har vi företag och kommuner som skriker efter arbetskraft. 

 

LÄS MER: Något har hänt med det flyktingvänliga Sverige

 

Den som kommit hit måste också ta ett stort eget ansvar, genom att lära sig språket, få förståelse för hur det svenska samhället fungerar och skaffa sig ett jobb. Därför innehåller överenskommelsen flera reformer som ställer krav på dem som flytt till Sverige. 

Falsk skrämselpropaganda

SD försöker som vanligt skrämmas med prat om stora, framtida flyktingströmmar. Men det stämmer inte. Överenskommelsen förväntas leda till en marginell ökning av antalet asylsökande och anhöriginvandrare. Enligt Migrationsverket handlar det om ungefär 1 000 fler asylsökande per år och cirka 14 000 fler personer som i år kommer ansöka om familjeåterförening. Men många av dessa skulle ändå ha kommit hit efter något års fördröjning. SD:s kritik blir ett slag i luften. 

Dessutom missar SD att asyllagen som nu gäller rimmar dåligt med Europarätten. Enda anledningen att den är tillåten är att den är tillfällig. Kvarstår den, då bryter Sverige mot Europarätten.

SD:s retorik visar att C valt rätt väg

Bielers och Anderssons artikel belyser det vägval vi står inför i regeringsbildningen. SD:s syn på familjers rätt att återförenas ger en tydlig signal om vilken riktning svensk politik tar om Jimmie Åkesson får vetorätt. Bieler och Andersson bekräftar att Centerpartiet gör helt rätt som ser till att Sveriges regering inte behöver SD:s aktiva stöd i varenda omröstning.

 

Av Johanna Jönsson (C)

Migrationspolitisk talesperson