SD: Sluta använda asylrätten som snuttefilt

Jonas Andersson (SD), riksdagsledamot och ledamot i migrationskommittén.
Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

Svenska politikers utopiska humanism har bidragit till migrationskommitténs misslyckande.

Det är hög tid att sluta använda värnandet om asylrätten som politisk snuttefilt, skriver Jonas Andersson (SD), ledamot i migrationskommittén.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Asylrätten har aldrig varit lika omdebatterad som nu. 

Sammanbrottet i migrationskommittén har satt fingret på de oförenliga ståndpunkter som samtliga partier – utom SD – torgfört sedan 2015.

Dubbeltänket blev särskilt tydligt i våras när en ny asylkris hotade vid Greklands gränser. Den gången hette det att gränsen var stängd och att Grekland hade en skyldighet att hålla den.

Den socialdemokratiska kommissionären Ylva Johansson förklarade då snusförnuftigt att ”kommer man in i landet har man rätt att söka asyl”.

Avtal med Turkiet

Hon var förstås fullt medveten om att migranterna var fast på den turkiska sidan, och att de aldrig skulle släppas in.

I princip samtliga riksdagspartier har i svallvågorna från migrationskommittén de senaste veckorna uttalat sig på liknande sätt. 

Denna svenska logiska kullerbytta är möjlig enbart för att andra EU-länder har tagit ansvar och fysiskt stoppat flödet av migranter, och för att vi ingått ett avtal med Turkiets Erdoğan om att hålla migrationsflödet borta från Europa.

Grundpremissen när svenska politiker står och talar sig varma för ”värnad asylrätt” är vetskapen om att andra länder bevakar våra gränser åt oss.

Anständighetens besvärjelse

EU – och därmed Sverige – betalar mångmiljardbelopp för att själva inte behöva smutsa ner händerna. 

”Att värna asylrätten” har blivit en slags anständighetens besvärjelse, magiska ord som svenska politiker kan gömma sig bakom för att lyfta fram sin gränslösa humanism.

Tyvärr verkar denna utopiska humanism slagit rot så djupt att det genomsyrat arbetet i den migrationspolitiska kommittén – och i slutänden bidragit till dess misslyckande.

Självklart kan vi diskutera huruvida uppehållstillstånd ska vara permanenta eller tillfälliga, om vi ska göra skillnad på konventionsflyktingar och alternativt skyddsbehövande, eller vilka krav vi har rätt att ställa på människor som vill uppehålla sig i Sverige.

Flyktingkonventionen

Alla steg vi kan ta för att skärpa migrationslagstiftningen är välkomna i sammanhanget. Men vi måste även våga diskutera asylpolitikens grunder.

Sverigedemokraterna anser att människor som flyr för sina liv ska ha rätt till skydd. Vi värnar därför asylrätten som den ursprungligen var tänkt. Vi står bakom länders rätt att ha full kontroll över dess egna gränser, oavsett om förevändningen kallas för ”volymmål” eller ”riktmärke”. 

Med vår politik finns det ingen motsättning mellan dessa två positioner. Vi håller fast vid de principer som diskuterades redan när flyktingkonventionen kom till 1951.

Nu krävs en öppen, ärlig och rakryggad diskussion runt både konventioner och asylsystem

I korthet innebär den att asyl skall sökas i första säkra land. Närhetsprincipen är för oss en grundläggande del av asylbegreppet, vilket självklart gäller även om kriser uppstår i Sveriges närhet.

Om behovet skulle uppstå så skall vi ta emot både finska krigsbarn och norska motståndsmän. 

Lika självklart måste det dock vara att avvisa personer vid gränsen om de färdats tusentals kilometer, genom tiotals säkra länder, för att söka asyl i just Sverige.

Det är hög tid att sluta använda värnandet om asylrätten som politisk snuttefilt.

Ohållbart i längden

Låt oss i stället diskutera konkret hur vi på ett humant sätt kan bistå så många som möjligt av de drabbade i närheten av konfliktzoner, samtidigt som vi erkänner och tar hänsyn till utmaningarna på hemmaplan med pandemi, utanförskap, kommuner under konkurshot och en skenande integrationsskuld.

Det första steget måste vara att komma bort från det uppenbara dubbeltänket. 

Fler partier måste erkänna att det i längden är ohållbart att företräda två helt oförenliga ståndpunkter och acceptera båda som sanna. 

Nu krävs en öppen, ärlig och rakryggad diskussion runt både konventioner och asylsystem. 

Därifrån kan vi gå vidare framåt och försöka få till stånd en bättre ordning för migranterna, både i världen och i Sverige.


Av Jonas Andersson (SD)

Riksdagsledamot och ledamot i migrationskommittén