Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

SD släppte kraven på invandrares arbeten

SD kan inte längre slingra sig. Det är dags att ta ansvar, skriver Tobias Baudin (S).
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN
SD:s partiledare Jimmie Åkesson och statsminister Ulf Kristersson (M).
Foto: Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN

Sverigedemokraternas försvar av sin arbetsmarknadspolitik är verklighetsfrånvänd. 

SD har släppt politik som skulle underlätta för vanligt folk för att underlätta sitt samarbete med Moderaterna, skriver Tobias Baudin (S).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

SLUTREPLIK. Det är intressant att arbetsmarknadsutskottets ordförande Magnus Persson (SD) i sin replik till vår debattartikel om deras och högerregeringens slaktade arbetsmarknadspolitik väljer att lyfta upp just frågan om arbetskraftsinvandring och arbetslivskriminalitet med ingången att vi skulle ha gjort stora eftergifter på det områden under vår tid vid regeringsmakten. 

Det är ett verklighetsfrånvänt påstående. 

Vi såg bland annat till att få på plats en myndighetsgemensam insats mot arbetslivskriminalitet. Vi gav också Arbetsmiljöverket rejäla tillskott för att ytterligare trappa upp kampen mot fusk och fiffel på arbetsmarknaden. 

Kämpar för prövning

Vad gäller arbetskraftsinvandringen så skärpte vi bland annat kontrollerna av arbetstillstånd och fördubblade straffavgifterna för företag som fuskar. Vi tog också initiativ till höjda försörjningskrav vid anhöriginvandring.

Och vi fortsätter även att kämpa för att det ska ske en arbetsmarknadsprövning för all arbetskraftinvandring. Det finns ingen som helst anledning för människor att komma hit från andra sidan jorden för att ta jobb som hade kunnat gå till dem som redan bor här. 

Arbetsmarknadsprövning var också något som Sverigedemokraterna så sent som förra året lyfte upp som den absolut viktigaste åtgärden för att komma till rätta med arbetslivskriminaliteten. 

Dags för ansvar

Men som mycket annat så har SD numera valt att släppa detta krav för att underlätta sitt samarbete med Moderaterna. 

Magnus Persson har så klart rätt i att förhandlingar alltid innebär att ge och ta. Det beklämmande för honom och Sverigedemokraterna är att vi nu i och med deras och högerregeringens budget kan se svart på vitt att det som Sverigedemokraterna valt att släppa efter på till mångt och mycket är den politik som skulle gynna vanligt folk. 

De kan de inte längre slingra sig ifrån. Det är dags att ta ansvar. 


Av Tobias Baudin (S)

partisekreterare

S angrepp efter högerns tapp

Socialdemokraternas partisekreterare Tobias Baudin kommenterar SCB:s första partisympatiundersökning sedan valet.