Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

SD: Skattepengar slösas på vissa partiers prestigejakt

Skattebetalarnas pengar används för att finansiera vissa riksdagspartiers prestigebehov, skriver SD:s partiledning.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Mattias Karlsson är gruppledare för SD i riksdagen.
Foto: SVEN LINDWALL
Per Ramhorn är vice gruppledare för SD.
Foto: RIKSDAGEN
Julia Kronlid är andre vice gruppledare för SD.
Foto: SVEN LINDWALL

Det som nu pågår i riksdagens utskott tyder på ett minst sagt nonchalant förhållningssätt till hur landets gemensamma resurser skall användas. 

Vår uppfattning är att offentliga medel skall spenderas ansvarsfullt, skriver SD:s Mattias Karlsson, Per Ramhorn och Julia Kronlid.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT | RIKSDAGSARBETE.  I kölvattnet av den socialliberala Januariöverenskommelsen har en ny opposition bildats i form av det konservativa blocket, vilket inkluderar Moderaterna, Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna.

I och med de nya konstellationerna – med C och L som stödpartier till regeringen – saknar dock oppositionen vice ordförandeposter i de utskott man tidigare hade räknat med. M och KD gav nämligen dessa poster till sina före detta allianskamrater efter valet, i tro om att man stod på samma sida av spelplanen. Efter att Januariöverenskommelsen slöts så visade det sig dock att så inte var fallet, vilket resulterade i att de båda allianspartierna blev helt utan presidieposter.

Vill införa en tredje vice ordförande

För att få tillbaka inflytandet i presidiet vill nu Moderaterna och Kristdemokraterna efter en överenskommelse med Socialdemokraterna införa en andre vice ordförandepost i de utskott som Centerpartiet och Liberalerna tidigare fick i egenskap av allianspartier. I vissa andra utskott där inte heller S har någon presidiepost vill de tillsammans med dem även införa en tredje(!) vice ordförandepost. Då detta handlar om arvoderade uppdrag så innebär det av naturliga skäl en ökad kostnad för riksdagen, och i förlängningen svenska skattebetalare.


LÄS MER: Därför kommer brunsmetningen av SD bara att öka


Prestigebehoven styr

Självklart kan vi konstatera att vissa utgifter är nödvändiga för att såväl landet som riksdagen skall fungera, men i det här fallet blir det tydligt att det inte handlar om annat än att man avser använda skattebetalarnas pengar för att finansiera vissa riksdagspartiers prestigebehov. 

Det är givetvis inte en helt orimlig princip att presidieposter bör ha en representant från något av regeringspartierna, samt en från oppositionen. Vi menar dock att det är något som skulle kunna rymmas inom ramen för de befintliga ordförande- och vice ordförandeposterna. 


LÄS MER: S-topparnas otroliga överdrifter om M och SD  


Kan minska förtroendet för politiken

Vår uppfattning är att offentliga medel skall spenderas ansvarsfullt, och här kan bevisligen en del självrannsakan vara på sin plats. Den här typen av agerande tyder på ett minst sagt nonchalant förhållningssätt till hur landets gemensamma resurser skall användas. Risken är dessutom att det på sikt kommer att bidra till ett ytterligare urholkat förtroende för landets folkvalda, vilket är att betrakta som allvarligt i tider av ökad polarisering och generell misstro mot beslutsfattare.

Det är vår förhoppning är att både Moderaterna och Kristdemokraterna inser orimligheten i att skattebetalarna ska betala för deras egna misstag. Att även Socialdemokraterna nu vill lägga beslag på en presidiepost när de tidigare gett en sådan till sina regeringskamrater är helt orimligt. Vad Sveriges riksdag behöver mindre av är prestige, och mer av politisk förändring. Det är vårt ansvar som förtroendevalda i Sveriges högsta beslutande organ.


Av Mattias Karlsson

Gruppledare (SD)

Per Ramhorn 

Vice gruppledare (SD)

Julia Kronlid 

Andre vice gruppledare (SD)