Delar åsikter? Sverigedemokraterna Kristina Winbergs och Peter Lundgrens nya samarbetspartner i Europaparlamentet blir bland annat Janusz Korwin-Mikke och Beppe Grillo. . Foto: SVEN LINDWALL, AP och REUTERS
Delar åsikter? Sverigedemokraterna Kristina Winbergs och Peter Lundgrens nya samarbetspartner i Europaparlamentet blir bland annat Janusz Korwin-Mikke och Beppe Grillo. . Foto: SVEN LINDWALL, AP och REUTERS

SD samsas med Europas judehatare

Publicerad

Sverigedemokraterna visar åter att talet om nolltolerans är just bara tal och inget annat. Det är nu klart att SD i Europaparlamentet kommer att ha det polska partiet Kongressen för nya högern i sin partigrupp.

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Att sitta i samma grupp i Europaparlamentet är att acceptera deras åsikter. Och i praktiken att ge sitt stöd. I det här fallet till judehat.

Ledaren för Kongressen för nya högern, Janusz Korwin-Mikke, har fällt en rad antisemitiska uttalanden. Han har bland annat sagt att det inte finns bevis för att Adolf Hitler kände till Förintelsen. Han har också antytt att antalet offer överdrivits, vilket faller in i ett bekant mönster av att försöka att förminska.

En fråga jag ställer mig är vilken agenda man har när man försöker att försvara Adolf Hitler? Det behöver knappt skrivas att det är en fullkomligt barock tanke att göra en av Förintelsens viktigaste figurer till någon som inte visste.

Syftet är givetvis att skapa osäkerhet kring Förintelsen och att försöka att ge upprättelse åt en av männen som låg bakom att sex miljoner judar - barn, kvinnor och män - mördades kallblodigt. En företrädare för sådana åsikter kommer alltså att bli gruppkamrat med Sverigedemokraterna i Europaparlamentet. Man tar sig för pannan.

 

Janusz Korwin-Mikke har vidare beskrivit polska judar som en "fiende" eftersom de är "talangfulla kommunister". Återigen ser vi hur judar buntas ihop utifrån stereotypa bilder. Vi har sett vad den formen av hets och hat leder till. Med öppna ögon, och helt medvetna om vilket parti det är, sätter sig alltså Sverigedemokraterna vid dess sida och ger därmed sin sanktion till detta antisemitiska tankegods.

Det är tragikomiskt att partiet säger sig ha nolltolerans mot rasism och vara motståndare till antisemitism när de delar partigrupp med Kongressen för nya högern.

Sverigedemokraterna har ibland försökt att utmåla sig som "judarnas vänner". Jag har inte för en sekund trott på dem. Det är ingen "vänskap" utan ett försök att använda frågan om antisemitismen för att angripa muslimer.

SD har historiska kopplingar till nazismen och det finns inslag kvar som påminner om detta.

 

I Sverigedemokraternas parlamentsgrupp sitter också Femstjärnerörelsen, vars företrädare Beppe Grillo försvarat Mel Gibson sedan han påstått att "judar ligger bakom alla världens krig". Grillo har vidare banaliserat Förintelsen när han uttalat sig om skylten vid ingången till förintelselägret Auschwitz.

Nolltolerans, SD? Om det inte vore så allvarligt skulle jag skratta. Men nu går inte det. Sverigedemokraterna sanktionerar judehat i Europaparlamentet.

Vad man säger i politiken är viktigt. Men vad man gör är det viktiga.

 

WILLY SILBERSTEIN,

Ordförande för Svenska kommittén mot antisemitism.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag