Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

SD-rösten är rekord i intellektuell härdsmälta

Om SD verkligen får som de vill så kommer vi få se ett samhälle där det varken finns plats för fria skribenter eller kulturarbetare, skriver Mike Enocksson.
Kulturarbetaren Jonas Thornell.

Kulturarbetaren Jonas Thornell får gärna rösta på Sverigedemokraterna om han så vill. 

Men han kommer att bli besviken, skriver statsvetaren och socialdemokraten Mike Enocksson.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

REPLIK. Det är inte var dag som man anträffar en ordentlig intellektuell härdsmälta – men den 26 december 2019 var ett sådant tillfälle. Jonas Thornell, den fria skribenten tillika kulturarbetaren, valde att följa upp sin debattartikel från 2018 där han deklarerade sitt stöd till Sverigedemokraterna.

Den här gången plockar han fram sitt förflutna, som gammal Palme-fantast och söderkis, och hur de socialdemokratiska värderingarna ligger honom nära om hjärtat. Stödet till SD är fortfarande starkt menar Jonas Thornell, baserat på att Socialdemokraternas tid är förbi, Palmes visioner är övergivna och att socialismen inte längre är en relevant samhällsideologi. 

Inte mycket till fördelningspolitik

Samtidigt avkräver han att Sverigedemokraterna ska ändra sitt synsätt vad gäller fördelningspolitik för de svaga i samhället, och att de borde se över sitt samarbete med Moderaterna – om de ska få hans röst.

Jag antar att SD redan sammankallat partistyrelsen, ringt Ulf Kristersson och tackat nej till politiskt samarbete samt startat en grupp för att ta fram ett helt nytt socialpolitiskt program. Eller inte.

Jimmie Åkesson (SD) och Ulf Kristersson (M) i riksdagen.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT

Att i en och samma artikel hylla Olof Palme och hans visioner, och samtidigt mena på att man vill rösta på SD, är en av de intellektuella härdsmältorna i den här artikeln. Palmes visioner låg på andra sidan det ideologiska spektrumet i relation till de SD representerar. Ett litet axplock av det kan väl ändå symboliseras av när partiledningen, inklusive Jimmie Åkesson, sjöng nidvisan ”Olof Palme gick på bio” på den där färjan till Estland våren 2009

Allt mer ett högerparti

Att rösta på SD och ha en förhoppning om att de kommer att minska klyftorna i samhället är en annan intellektuell härdsmälta. Det är ett parti som under de senaste åren profilerat sig allt mer som ett högerparti i ekonomisk politik och som ser Moderaterna och Kristdemokraterna som sina naturliga bundsförvanter. Hade Jonas Thornell förväntat sig att SD skulle närma sig Socialdemokraterna i stället? Varför skulle de det? Deras tid är ju över, som Thornell själv så profetiskt deklarerat. 

Att dessutom påstå att Socialdemokraterna, år 2019, skulle representera socialismen skriker efter en snabbkurs i politiska ideologier. Vänsterpartiet 2019 är till och med höger om vad Socialdemokraterna var på 1970-talet, det vill säga då Socialdemokraterna var skeptiska till LO:s krav på löntagarfonder för att de ansågs som för radikala.

Vad händer med kulturarbetare som Jonas?

Thornell får gärna rösta på Sverigedemokraterna om han så vill. Men han kommer att bli besviken i att det skrotade samarbetet med Moderaterna inte blir av – och inte heller den där fördelningspolitiken som kommer hjälpa de svaga i samhället. 

Det kommer bli mer av högerpolitik. Och om SD verkligen får som de vill så kommer vi få se ett samhälle där det varken finns plats för fria skribenter eller kulturarbetare. 


Av Mike Enocksson 

Statsvetare och socialdemokrat  

Jenny Madestam: Därför har SD passerat S