Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

SD: Låt kriminalvården ta hand om unga brottslingar

Regeringen inte vidtagit en enda åtgärd riktad mot grov kriminalitet bland yngre tonåringar. Nu finns en bred riksdagsmajoritet för förändring, skriver Adam Marttinen.
Foto: JESSICA GOW/TT
Adam Marttinen (SD), riksdagsledamot i justitieutskottet.
Foto: SD

Hur kan ett mord resultera i så lite som tre års sluten ungdomsvård?

Sverigedemokraterna har i dag tillsammans med den forna alliansen bildat en majoritet i justitieutskottet för att unga brottslingar ska föras över till kriminalvården.

Nu måste regeringen inse allvaret och utreda frågan, skriver Adam Marttinen (SD).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Gängbrottslighet har etablerat sig som ett av de allvarligaste samhällsproblemen i Sverige. Den segregation som växt fram till följd av en ansvarslös invandringspolitik och en naiv föreställning om integration har kommit att utgöra en grogrund för samhällsfrånvända gäng och kriminalitet. Vi har länge sett att allt fler unga involveras i gängbrottslighet, nu krävs ett rejält politiskt omtag.

Sverigedemokraterna har varnat för att gränser kommer passeras inom den kriminella miljön. Gängkonflikter som inte omedelbart bryts ner av ett rättssamhälle kommer resultera i en eskalerande våldsspiral, och så har det nu blivit. I de uppgörelser som nu sker mellan kriminella är det inte längre ovanligt att oskyldiga drabbas eller att både mördare och mördade är mellan 15–18 år gamla. Trots denna utveckling har regeringen inte vidtagit en enda åtgärd riktad mot grov kriminalitet bland yngre tonåringar.

SD såg tidigt vart det barkade

Vi har sett att rymningar från ungdomshem, där grova tonårsbrottslingar ska vårdas, har ökat rejält och i flera fall resulterat i att nya allvarliga brott begåtts.

En bred riksdagsmajoritet begär nu ett större och hårdare omtag av den slutna ungdomsvården.

Sverigedemokraterna såg denna utveckling komma tidigt och föreslog därför redan för tio år sedan ett kraftigt omtag i synen på ungas kriminalitet. Dels för att möta en tidigt etablerad kriminell identitet med rätt verktyg där kriminalvårdens kompetens kan nyttjas i större utsträckning, men också för att korrigera straffrättsliga påföljder utifrån ett allmänt rättsmedvetande och ett brottsofferperspektiv. Enligt Sverigedemokraterna är det inte rimligt att medvetna och övervägda mord ska kunna resultera i så lite som tre års sluten ungdomsvård. 

Regeringens utredning håller inte måttet

Den 20 januari meddelade regeringen att den tänker tillsätta en utredning som ska göra en översyn av regleringen om sluten ungdomsvård, men inte att utreda om ansvaret för den slutna ungdomsvården ska flyttas över till kriminalvården. Inte heller kommer utredningen få i uppdrag att föreslå att påföljder i sluten ungdomsvård förlängs.

Sverigedemokraterna har länge varit ensamma om att vilja korrigera straffrabatter för unga brottslingar, sänka straffmyndighetsåldern och vidta andra åtgärder som rustar samhället när grov kriminalitet letar sig nedåt i åldrarna.

SD överens med M, KD, L och C

Men nu har fler partier insett allvaret. Sverigedemokraterna har i dag fattat beslut tillsammans med M, KD, L och C bildat en majoritet i justitieutskottet för att regeringens aviserade utredning om sluten ungdomsvård också ska utreda om ansvaret för den ska flyttas över till kriminalvården – och även att den maximala tiden för påföljder i sluten ungdomsvård ska förlängas.

Regeringen måste börja inse allvaret och tillgodose att en bred riksdagsmajoritet nu begär ett större och hårdare omtag av den slutna ungdomsvården.


Av Adam Marttinen (SD)

Riksdagsledamot, justitieutskottet