Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

SD kommer att få minst 25 procent 2018

Jonas Andersson.
Jimmie Åkesson (SD). Foto: Patrik C Österberg / PATRIK C ÖSTERBERG / IBL/IBL PATRIK C ÖSTERBERG /
Donald Trump.Foto: Shawn Thew / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN

Tro mig, det absolut sämsta sättet att vinna sympati är att kalla de vars röster man vill vinna för idioter, skriver Jonas Andersson.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Är det verkligen så överraskande när pendeln svänger? Under många år så har globalisering, liberalism, mångkulturalism, identitetspolitik och mer eller mindre fri migration (i Sverige till stor del maskerat som asylrätt) stått högst på den politiska dagordningen.

Från elfenbenstornet är det svårt att se några negativa konsekvenser av detta. Precis som Reinfelds perspektiv från flygplanet – "Jag flyger ofta över den svenska landsbygden och det skulle jag vilja råda fler att göra. Där finns oändliga fält och skogar. Där finns mer plats än man kan föreställa sig." – så är det svårt för välbeställda politiker, journalister, komiker och artistelit att få grepp om verkligheten. Även en grovt skrovlig yta ser slät ut på avstånd.

Att pendeln på gräsrotsnivå började svänga i Sverige syntes så smått redan i valet 2010, när SD trots besvärjelser och öppet motstånd från medierna lyckades ta sig in i valet.

Pendelrörelsen fortsatte över valet 2014, trots samma besvärjelser och samma massmediala avsky.

 

LÄS MER: Den liberala eran är över

 

2016 kom Brexit, och nu även Trump. Nationalism, protektionism och kanske även viss konservatism är den naturliga reaktionen från "den lilla" människan som drabbas av konsekvenserna av den politik som förts. De som känner att de tappat alla andra möjligheter att påverka, röstar med fötterna och väljer de övriga tillgängliga alternativ som finns – oavsett hur förment usla de är. Allt är bättre än de "sunda" alternativ som finns, då dess företrädare synbart saknar kontakt med verkligheten och inte förmår lyssna.

Det märkliga är att så många fortfarande – trots SD, trots Marine Le Pen, trots Ungern, Polen, trots Brexit, trots Trump och så vidare – vägrar att se pendelrörelsen som något naturligt. I stället ska det förklaras med fascism, högerpopulism, rasism eller andra förklaringsmodeller där demokratins grundläggande hörnsten – den enskilde väljaren – ska idiotförklaras och skuldbeläggas för att de inte längre delar den sittande maktens värderingar.

Tro mig, det absolut sämsta sättet att vinna sympati är att kalla de vars röster man vill vinna för idioter.

Och rörande identitetspolitiken, självklart finns det en baksida med att isolera och utpeka "den vite medelklassmannen" (och snart även kvinnan) till allting dåligt i världens orsak. Om de (eller vi, jag är ju en sådan) görs till en grupp så kommer de förr eller senare att sluta sig och bli en grupp som inte heller skäms för att stå upp för sina egenintressen. Jag får intrycket av att det är en delförklaring till Trumps framgångar i USA, rätta mig gärna om jag har helt fel.


LÄS MER: Ett "fuck you" mot hela etablissemanget

 

Om befolkningen ska delas in efter hudfärg, ras, ursprung som kommer vi tveklöst att få ett mer rasistiskt, främlingsfientligt och kallt samhälle framöver. Identitetspolitiken är solidaritetens och i förlängningen demokratins dödgrävare.

Well, tillbaka till Sverige. SD kommer att få minst 25 procent av rösterna 2018, om inget drastiskt händer. Detta trots att SD är ett rätt dåligt alternativ, ett spretigt och ofärdigt med många företrädare som inte alls är särskilt förtroendeingivande.

Tänk om vi kunde få se ett Moderaterna a lá Hanif Bali nu i stället för ett mellanmjölkigt tillkännagivande-drivet halvmesyr-M under Kinberg-Batra. Ett rejält konservativt alternativ, som på allvar vill tävla! En "Hanifiering" helt enkelt. Eller kanske en – med breda penseldrag nu – svensk motsvarighet till Marine Le Pen, som kan ta över Medborgerlig Samling och hitta utrymme att konkurrera med SD.

Jag tror inte det skulle vara av ondo för svensk politik. Pendelrörelsen har inte avstannat ännu och kommer inte att göra det före valet 2018. Därför gäller det att hitta så bra alternativ som möjligt att dra nytta av den i stället för att motarbeta den.

 

Jonas Andersson

Ungdomspedagog 

 

■ Denna text publicerades först på Jonas Facebooksida.