REPLIK. Ulf Adelsohn jämrar sig i Expressen (24/3) över det svenska debattklimatet. Ja värre än värst, Studio Ett har till och med – utan varning eller kontroll – gett utrymme åt en intervjukommentar om medier och invandring från en norsk gästprofessor vid JMK som åren 1973-75 var ledare i det nu nedlagda Arbeidernes Kommunistparti. Vart är hans Sverige på väg?
Efter en intervju i DN (20/3) har han och Lena Adelsohn Liljeroth upplevt att människor som stöder deras allmänna kritik av svenska medier i invandringsfrågor inte vågar ”träda fram av risk för repressalier”. ”Så är det med yttrandefriheten”, suckar den tidigare Moderat-ledaren.
Resonemanget är vanligt, men intellektuellt förvirrat. Yttrandefrihet handlar grundläggande om att fritt och offentligt kunna framföra argument, fakta och värderingar utan hot eller förföljelse från myndigheter eller andra makthavare. Yttrandefrihet handlar däremot inte om att kunna påstå det ena eller andra utan att möta motargument eller offentlig kritik.
Tyvärr väljer Adelsohn nu taktiken att mörka vad han och hustrun, den tidigare kulturministern, svarade på Björn af Kleens (DN) frågor.
Svaren förtjänar att gentas:
"Upplever ni att medierna förtiger fakta om invandringen?
- Ja, säger Lena snabbt.
- Jaja, oja! säger Ulf. Det vet vi ju. Det har man kunnat veta av olika kontakter med politiker och polis. Så är det ju.
- Och då blir spöket på den andra sidan större, säger Lena Adelsohn Liljeroth.
- Ja det gör det, säger Ulf Adelsohn. När pressen medvetet förtiger uppstår en väldigt obehaglig stämning i folkdjupet. Och det är ju förvånande att medierna inte har förstått det.
- Ja, då blir det ju andra kanaler, säger Lena Adelsohn Liljeroth. Det blir ju en Avpixlat och sådär”
LÄS MER: Vi bedrog oss om det svenska debattklimatet
Av en tidigare kulturminister och partiledare måste man, i ett sådant sammanhang, kunna kräva ett minimum av dokumentation. Adelsohns gör knappt nog ett försök.
Påståenden om att pressen ”medvetet förtiger” fakta om invandringen har, som Jesper Strömbäck, konstaterade i samma DN-intervju, heller inget stöd i svensk medieforskning. Mycket av det löpande nyhetsstoffet om invandrare och flyktingar handlar, som både Jan Helin och jag påpekade i Studio Ett-debatten, i betydande grad om problem. Seriösa medier har samtidigt också en skyldighet att värdera när etnicitet eller religion är en relevant upplysning. Avpixlat redigeras och vinklas utifrån en helt annan världsbild och andra normer for journalistik.
Att den världsbilden vinner framsteg också på Östermalm har nyhetens intresse. Adelsohns trodde tydligen att tiden för en oemotsagd SD-inspirerad retorik var mogen.
De tog fel.
Sigurd Allern
Gästprofessor i journalistik vid JMK