Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

SD: I vårt Sverige är inte IS-terrorister välkomna

Frånta IS-terrorister deras svenska medborgarskap och inför retroaktiv lagstiftning, skriver debattörerna från Sverigedemokraterna.
Foto: AP
Markus Wiechel är SD:s utrikespolitiska talesperson.
Foto: SVEN LINDWALL
Björn Söder är säkerhetspolitisk talesperson för SD.
Foto: SVEN LINDWALL
Adam Marttinen, SD, är kriminalpolitisk talesperson.
Foto: FRITZ SCHIBLI
Paula Bieler är migrations- och medborgarskapspolitisk talesperson för SD.
Foto: PRESSBILD

Samtliga som valt att resa och ansluta sig till IS har vetat exakt vilken organisation det handlat om. De bör ställas inför rätta, dömas och avtjäna sina straff i Syrien eller Irak där de har begått brotten, och om så krävs bör Sverige stå redo att delfinansiera denna process, skriver flera tunga Sverigedemokrater.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT | IS-TERRORISTER. Tack vare debatten om IS-återvändare blir vi ännu en gång påminda om vilken tafatt regering vi har som inte ens bemödat sig med att erkänna IS fruktansvärda härjningar som folkmord. 

Till följd av att regeringen knappt har lyft ett finger för att i god tid säkerställa att återvändarna kan lagföras, är vi i dag det enda EU-landet som saknar lagstiftning där samröre med terrororganisationer är kriminaliserat. Dagen innan terrordådet på Drottninggatan minns vi hur regeringspartierna valde att aktivt rösta nej till att ändra detta och av den anledningen har ingen av de omkring 150 terrorsympatisörer som återvänt kunnat dömas i svensk domstol. 

Terroristerna vandrar fritt på våra gator och några har visat sig fortsätta sprida extremism och syssla med kriminalitet. En av dem har till och med åtalats för mord, ett dåd där förövaren dessutom stolt sagt sig förtjäna en medalj för vad han har gjort. 


LÄS MER: Jan Emanuel: Vänsterfolket saknar all logik om IS-terroristerna 


Ni skulle ha lyssnat på oss

Det hade inte behövt vara så. Hade man lyssnat på Sverigedemokraterna, som redan 2013 föreslagit flertalet tuffa åtgärder mot terrorism, hade myndigheterna haft en möjlighet att hantera den inte alls särskilt oförutsägbara situationen. Istället har vi sett hur S, MP och V inte lagt ett enda förslag på området innan 2015, tvärtom har de konsekvent valt att bestrida nödvändiga förslag som landat på riksdagens bord. 

På grund av två regeringars undfallenhet står vi nu utan möjligheter att vidta tillräckliga åtgärder för att skydda våra medborgare

Man har fullständigt struntat i utredningar som redan 2013 visade på vikten av en tuffare lagstiftning och har samtidigt låtit svenska skattemedel på olika sätt göda extremister genom bidragsutbetalningar. På grund av två regeringars undfallenhet står vi nu utan möjligheter att vidta tillräckliga åtgärder för att skydda våra medborgare och samtidigt ge upprättelse till offren. Med byxorna neddragna kan inte regeringen hantera den uppkomna situationen om de inte vidtar drastiska åtgärder, vilket är precis vad som krävs.


LÄS MER: Ungdomsförbundet: Omhänderta samtliga barn till IS-medlemmar


Inte längre svenska medborgare

Först och främst måste regeringen kraftigt skärpa straffen och frånta medborgarskapet från terroristerna, precis som man har gjort i flera andra länder. Till följd av regeringens brist på handlingskraft behöver vi också införa en retroaktiv lagstiftning, vilket som bekant också skedde efter andra världskriget för att kunna lagföra nazister.

Även så kallade IS-fruar har varit en aktiv och viktig del av IS expansion och har i grund och botten utgjort stommen i terroristernas samhällsbygge. De har därmed aktivt finansierat och stöttat krigsbrott, slaveri, våldtäkter, mord, stöld och annan form terrorism varför de också ska straffas som medskyldiga till allt detta. Här finns inga undantag och inte en enda ”återvändare” ska kunna vandra fritt i Sverige.


LÄS MER: IS-terrorister ska aldrig mer få vistas i Sverige


Döm och straffa i Syrien och Irak

Vi välkomnar att regeringen till slut uttalat ambitionen att verka för en internationell tribunal i syfte att döma dessa terrorister, men bara en ambition räcker inte, vi förväntar oss också handlingskraft. 

Samtliga som valt att resa och ansluta sig till IS har vetat exakt vilken organisation de har anslutit sig till. De bör ställas inför rätta, dömas och avtjäna sitt straff i Syrien eller Irak där de har begått brotten, och om så krävs bör Sverige stå redo att delfinansiera denna process.   

Låt oss vara tydliga: I vårt Sverige är inte IS-terroristerna välkomna. Dörren är stängd.


Av Markus Wiechel 

Utrikespolitisk talesperson (SD)

Björn Söder 

Säkerhetspolitisk talesperson (SD)

Adam Marttinen 

Kriminalpolitisk talesperson (SD)

Paula Bieler 

Migrations- och medborgarskapspolitisk talesperson (SD)