Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

SD-gillarna måste tas på större allvar

Jimmie Åkessons Facebooksida.

Sverigedemokraterna är knappast på väg att försvinna. SD må ignoreras i riksdagen. Men vi får inte avfärda deras anhängare. Ungdomar, besvikna människor och aktiva i sociala nätverk är överrepresenterade, visar vår forskning.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

För att förstå vår tids gryende politiska rörelser måste vi studera nätverk som Twitter och Facebook. Som många läsare säkert är medvetna om finns det Facebook-grupper för nästan vad som helst, inklusive extrema högergrupper, invandrarfientliga politiska partier och gatubaserade rörelser. I många fall överträffar antalet supportrar på Facebook vida antalet egentliga partimedlemmar.

I dag släpper tankesmedjan Demos rapporten "Populism in Europe: Sweden", om Sverigedemokraternas anhängare på Facebook. Den ingår i en serie som utforskar anhängare på nätet till liknande grupper i tolv europeiska länder, som Dansk Folkeparti, Sannfinländarna, Frankrikes Front National, Frihetspartiet och Defence League.

Slutsatserna bygger på 13 000 svar från anhängare av invandrarfientliga och populistiska grupper på nätet över hela Europa, inklusive över 500 anhängare av Sverigedemokraterna. Vi är de första som forskat på dessa gruppers anhängare på Facebook.

Sverigedemokraterna fick 5,7 procent av rösterna 2010 och kom för första gången in i riksdagen. En del menar att taktiken att vägra parlamentariskt samarbete minimerat deras politiska inflytande. Att ignorera partiet i riks­dagen är en sak, att ignorera anhängarna och deras besvikelser och bekymmer är en helt annan. Det förra kan vara riktigt i princip, men det senare är farligt.

Sverigedemokraterna är extremt skickliga på att mobilisera anhängare i sociala medier och använda dem till att sprida propaganda och organisera demonstrationer, jämfört med vanliga partier. Facebook är ett allt viktigare sätt för människor att uttrycka sina åsikter.

 

Vår forskning visar att nästan två tredjedelar av SD:s Facebookanhängare också röstade på partiet. Nära hälften var parti medlemmar och en femtedel hade deltagit i någon av Sverige ­ demokraternas demonstrationer eller gatuprotester. Med andra ord är de också aktivister i den "verkliga världen".

SD-anhängarna avfärdas ofta som rasister och främlingshatare. En del är utan tvekan det. Men många är unga svenskar som upplever en urholkning av den kulturella och nationella identiteten. Bland SD:s Facebookanhängare i vår under­sökning var 63 procent mellan 16 och 20 år. Detta gör dem till de yngsta anhängarna av alla liknande grupper i Europa.

 

Denna grupp är otroligt besvikna på det politiska etablissemanget. Men det är inte samma sak som motvilja mot systemet som helhet. Vår forskning tyder på att SD:s anhängare stöder den demokratiska processen. En överväldigande majoritet tror på vikten av att rösta.

I jämförelse med anhängarna av populistpartier i Europa är de bland de mest benägna att säga att politiken är ett effektivt sätt att reagera på det som bekymrar dem. De är också minst benägna att säga att "våld är berättigat om det leder till rätt resultat" jämfört med anhängare av liknande grupper i Europa.

De SD-anhängare som är aktiva både på nätet och utanför är mer benägna att lita på samhällsinstitutioner, som till exempel polis och domstolar, än de som är passiva offline. Citizenship Survey, en opinionsmätning som Storbritanniens inrikesdepartement gör vartannat år, tyder på att de som har lågt förtroende för samhällsinstitutioner med större sannolikhet även rättfärdigar våldsam extremism. Därför är det viktigt att uppmuntra människor att engagera sig i politik och samhällsliv. Det är inte aktivisten på gatan vi ska oroa oss för, utan den som är för desillusionerad för att ta sig ut.

Vi är bestämda motståndare till Sverigedemokraterna. Deras ideologi är naiv, splittrande och farlig. Men att ignorera eller bemöta deras anhängare med odemo ­ kratiska medel är inte svaret.

SD:s politiska kritiker måste förklara varför invandringen är nödvändig - och vad som för­väntas av invandrare som kommer till Sverige. De måste lära sig att tala om kulturell identitet och samtidigt ta avstånd från främlingsfientlighet och demonisering av minoriteter. Allt inom ramen för Europas grundläggande värderingar, som allas lika värde, yttrandefrihet och frihet till och från religion. Kanske viktigast av allt är att ta upp kampen på Facebook. Det är där underströmmarna till fram­tidens politiska rörelser finns.

 

Jonathan Birdwell

Jonathan Birdwell är aktuell med rapporten "Populism in Europe: Sweden" och chef för medborgarprogrammet på den brittiska tankesmedjan Demos.

 

Översättning: Stefan Lindgren

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!