Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

SD: Dags att terrorklassa vänsterextrema AFA

Charlie Weimers är EU-parlamentariker för Sverigedemokraterna.
Foto: SD

Antifascistisk aktion (AFA eller Antifa) är ett internationellt våldsbejakande vänsterextremt nätverk med det övergripande målet att störta den nuvarande samhällsordningen. 

Det är dags att både EU och Sverige terrorklassar organisationen, skriver Charlie Weimers (SD).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT.  AFA ser skadegörelse, hot och våld som medel i kampen för sina politiska mål. Säkerhetspolisen klassar nätverket som en av de ledande organisationerna inom den autonoma miljön. 

AFA:s aktioner har riktat sig mot offentliga institutioner, tjänstemän vid myndigheter, enskilda poliser, domare i rättsväsendet, företagare, samt förtroendevalda politiker från ett flertal riksdagspartier. Nätverkets självförhärligande påstående, att de bekämpar fascistiska organisationer och personer, är inte sant. De hotar alla som inte delar deras ideologiska världsbild. Deras definition av fascist inkluderar alla som bidrar till att upprätthålla våra lagar och vårt samhälle.

Lång lista av våldshandlingar

Ett axplock av AFA:s aktioner i Sverige ger en tydlig bild av vad de är kapabla till. AFA har deltagit i ett stort antal kravaller bland annat det vid EU-toppmötet i Göteborg 2001 och i Rosengård 2008. 

De har riktat skadegörelse mot Migrationsverket i Solna och Norrköping, hotat enskilda handläggare och vandaliserat dessa tjänstemäns egendom. Nätverket har även attackerat, hotat och riktat skadegörelse mot domare vid Migrationsdomstolen. 

De har attackerat Sverigedemokraternas nationaldagsfirande i Rottne, vandaliserat Kristdemokraternas riksdagskansli i Stockholm och partiets lokal i Kalmar. 

De har även vandaliserat egendom tillhörande socialdemokratiska lokalpolitiker i Göteborg, moderata politiker i Stockholm och en förtroendevald sverigedemokrat i Kalmar. De har även hotat kommunfullmäktige i Göteborg. 

Terrorister ska terrorklassas

Det våldskapital som AFA förfogar över och deras beredvillighet att rikta aktioner mot enskilda individer hotar medborgerliga fri- och rättigheter och viljan att arbeta politiskt. Det är i själva verket avsikten med aktionerna. I förlängningen underminerar sådana aktioner demokratin. För att stärka det förebyggande arbetet mot våldsbejakande extremism, ideologiskt motiverad brottslighet och terrorism bör AFA terrorklassas. 

Återigen är SD det enda parti som står upp för lag och ordning, på riktigt.

I kölvattnet av Antifa:s våldsaktioner under demonstrationer och upplopp i amerikanska städer har president Donald Trump låtit meddela att han vill att USA terrorklassar Antifa. En sådan klassning skulle ge federala myndigheter utökade möjligheter att utreda och lagföra nätverkets medlemmar. Även nätverkets aktioner i Europa uppfyller EU:s definition av terrorism.

Regeringen sitter passiv

I Sverige har försöken att terrorklassa AFA hamnat i ett slags byråkratiskt moment 22. Regeringen vill inte terrorklassa AFA i Sverige då nätverket inte är listat som en terroristorganisation av FN eller EU. Men eftersom regeringen inte terrorklassat AFA agerar de inte heller för att detta nätverk skall föras upp på FN:s och EU:s listor. 

Jag har därför, som enda svenska europaparlamentariker, medförfattat ett förslag till resolution i Europaparlamentet om att föra upp Antifa på EU:s terroristförteckning. Frånvaron av resterande svenska ledamöter är talande. Återigen är vi det enda parti som står upp för lag och ordning, på riktigt. Min förhoppning med resolutionen är att bryta handlingsförlamningen och få till stånd den europeiska terrorklassning som uppenbarligen behövs för att få den rödgröna regeringen att agera i Sverige.

AFA:s våldsaktioner bör klassas för vad de är – terrorhandlingar. Aktivister som använder våld mot enskilda för att uppnå politiska mål skapar terror. De bör därför betecknas och behandlas som terrorister, både i Sverige och EU.


Av Charlie Weimers (SD)

Europaparlamentariker