Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

SD borde oroa varje tänkande människa

Om Sverigedemokraterna får makten blir Sverige ett land långt bortom de hoppande grodorna och Idas sommarvisa, skriver kompositören Peter Robsahm.
Foto: Jan-Erik Lindqvist, Fotogruppen
Kent Ekeroth.
Foto: Cornelia Nordström
Ted Ekeroth.
Foto: Sven Lindwall

Om Sverigedemokraterna får makten blir Sverige ett land långt bortom de hoppande grodorna och Idas sommarvisa, skriver kompositören Peter Robsahm.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

De flesta av er som läser det här är förmodligen alldeles vanliga svenska medborgare, som ser på saker och ting ungefär som vi alltid gjort i det här landet; lite konsensus, så där. Även om alla inte tycker som en själv, så finns det en inställning att vi ändå kan hitta en gemensam nämnare och komma överens på något sätt.

Du kanske är sosse eller moderat, eller något annat. Spelar inte så stor roll. Det funkar ungefär likadant för alla.

Den som vinner ett riksdagsval har för tillfället regeringsmakten. Den innebär till stor del att möta de andra partierna och andra åsikter på en del av vägen, även om det inte alltid blir halva. Men där handlar det om makt som i politisk majoritet - inte makt som i Makt.

Ted Ekeroth (ordförande för Sverigedemokraterna i Lund) sa häromdagen något mycket typiskt slående för representanter för den nya färgen på vår politiska karta. Han gjorde det på Twitter och det handlade om Sveriges polischefer. Märk ordvalet och den bakomliggande kulissen:

"Dagens polischefer ska bort när vi tar makten. Varenda en ska väck och ersättas med riktiga poliser." Han fortsätter: "Tro mig. När vi tar makten ska vi visa hur enkelt det är att ersätta oduglingar." Tidigare har hans bror och trosfrände, Kent Ekeroth (riksdagsledamot och rättspolitisk talesperson i Sverigedemokraterna), sagt att de "i sinom tid" tänker "stoppa media."

Det finns många liknande exempel.


Det första jag reagerar på är uttrycket "när vi tar makten". Nu är det ju ingenting man "tar", utan något man får att förvalta av väljarna. Dessutom handlar det inte om Makt, utan om att på bästa sätt styra skutan Sverige, oftast i samråd med andra.

Det andas fascism i orden att dagens polischefer ska ersättas med "riktiga poliser." Vad är en "riktig polis"? Är det sådana som är tillräckligt hårdföra och går regeringens ärenden?

Nu har vi ju en lagstiftning att ta hänsyn till i det här landet. Den måste först sättas åt sidan om SD "enkelt" ska "ersätta oduglingar".

Eftersom medierna också ska "stoppas", får vi förmoda att i Sverigedemokraternas hybrisvärld kommer det mer att råda ett tillstånd av statskupp än seger i ett demokratiskt val.

Detta borde oroa varje tänkande människa. Särskilt de som inte ser fascism som ett styre de vill leva under.

Bit för bit kryper detaljer fram - detaljer som är djupt oroväckande.


Eftersom "deras" Sverige aldrig har existerat, tänker de se till att det blir en ny nationell ordning och den kommer att styras efter konstens alla regler, med järnhand.

Glöm budgetar och lagparagrafer. De kommer inte att spela någon roll eller betyda ett skit. I ett maktövertagande är det en helt annan agenda som gäller. Det blir ett Sverige långt bortom de hoppande grodorna och Idas sommarvisa.

Våra "broderfolk" kommer inte längre att återfinnas i Skandinavien, utan i länder som Ungern och Ryssland.

Ju mer livsluft de känner, desto större blir brösttonerna.

I vanliga fall brukar sådana här politiska fraktioner ta makten genom militärt våld.

I Sjösalaland tycker hittills över en miljon människor att det inte ska behövas.


Peter Robsahm

Kompositör


Inlägget publicerade först på Peter Robsahms Facebooksida.