Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

SD borde göra upp med sina klimatförnekare

Björn Söder och Jimmie Åkesson. Söder pekades i Hanna Westeréns förra debattartikel ut som del av problemet.Foto: SVEN LINDWALL
Hanna Westerén är Socialdemokraternas klimatpolitiska talesperson.Foto: Riksdagen

När det gång på gång uppdagas att ledande sverigedemokrater förnekar klimatförändringarna, spelar det ingen roll vad partiledningen gör gällande.

Om SD menar allvar med klimatet fordras också handling, skriver Hanna Westerén (S). 

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

SLUTREPLIK. Sverigedemokraterna gör i en replik ett tafatt försök att dölja det faktum att de sitter i knät på klimatförnekarna i sitt parti. Min fråga kvarstår dock: tänker Sverigedemokraterna göra upp med klimatförnekelsen i sitt parti? 

Klimathotet är ett av de globala hot som, med rätta, oroar svenska folket mest. Politiken har ett ansvar att leverera långsiktiga lösningar som minskar utsläppen radikalt i syfte att nå Parisavtalets mål. Därför har vi socialdemokrater drivit igenom ett klimatpolitiskt ramverk och presenterat en klimathandlingsplan som syftar till att klimatintegrera all relevant politik. Klimatomställningen måste också vara rättvis, där ingen lämnas efter och var och en bidrar efter egen förmåga i omställningen. 

SD saknar trovärdighet

Om man vill lösa vår tids största globala hot är ett första steg att erkänna dess existens. Forskningen talar sitt tydliga språk: 97–98 procent av världens mest ansedda klimatforskare står bakom slutsatsen att mänsklig aktivitet har påverkan på klimatförändringarna. När det gång på gång uppdagas att ledande sverigedemokrater förnekar klimatförändringarna, spelar det ingen roll vad SD:s partiledning gör gällande. Trovärdigheten faller och samtidigt måste frågan ställas: fortsätter Sverigedemokraterna att sitta i knät på klimatförnekarna?

Håller klimatförnekarna om ryggen

Om Sverigedemokraterna menar allvar med klimatet fordras också handling. Ett första steg borde vara att göra upp med klimatförnekelsen i partiet. Men att döma av partiledningens handfallenhet och tystnad, förefaller man hellre hålla klimatförnekarna om ryggen.

 

Av Hanna Westerén (S)

Klimatpolitisk talesperson