Idéhistorikern Per Sundgren. Foto: PressbildIdéhistorikern Per Sundgren. Foto: Pressbild
Idéhistorikern Per Sundgren. Foto: Pressbild
Jimmie Åkesson, partiledare för SD. Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / PATRIK C ÖSTERBERG / IBL/IBL PATRIK C ÖSTERBERG /Jimmie Åkesson, partiledare för SD. Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / PATRIK C ÖSTERBERG / IBL/IBL PATRIK C ÖSTERBERG /
Jimmie Åkesson, partiledare för SD. Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / PATRIK C ÖSTERBERG / IBL/IBL PATRIK C ÖSTERBERG /

SD är inte bara mot stor invandring - de är rasister

Publicerad

Man kan självklart vara kritisk till den svenska invandrings- och flyktingpolitiken utan att vara rasist. 

Men Sverigedemokraternas partiprogram är de facto rasistiskt, replikerar Per Sundgren.

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Inte helt oväntat förnekar Sverigedemokraternas gruppledare i riksdagen Mattias Karlsson att Sverigedemokraterna är ett rasistiskt parti med ett rasistiskt program. Min argumentation för att så är fallet, byggd på noggrann läsning av och citat ur programmet, bemöts överhuvudtaget inte. Mattias Karlsson talar i stället om vilket öppet och inkluderande parti som Sverigedemokraterna är.

Men denna öppenhet och inkludering motsägs av det stora utrymme i programmet som ägnas åt att fastställa vem som är svensk. Istället för inkludering blir följden en exkludering av alla dem som inte lever upp till Sverigedemokraternas krav på svenskhet, och de är många. Med de begränsningar som sätts upp för svenskheten blir resultatet att endast personer födda i Sverige av två svensktalande föräldrar som lutar kraftigt åt höger politiskt kvalificerar sig som svenskar, med den rätta identiteten.

 

LÄS MER - SD:s Mattias Karlsson: Bisarrt att kalla oss i SD för rasister  

Svenska invandringspolitiken

Man kan självklart vara kritisk till den svenska invandrings- och flyktingpolitiken, tycka att den är för generös, utan att vara rasist. Sverigedemokraterna skiljer dock ut sig genom att deras motstånd mot invandring bygger just på ett rasistiskt tänkande, vars kärna är svenskheten, den essens eller identitet som är ett villkor för att en person ska kvala in som svensk. Det är ingen tillfällighet att det bland grundarna av Sverigedemokraterna fanns gamla nazister och antisemiter. "Ungdomssynder", brukar Jimmie Åkesson säga. 

Med sitt partiprogram från 2013 visar Sverigedemokraterna att dessa ideologiska rötter fortfarande i hög grad är levande.

 

LÄS MER - Per Sundgren: Rasismen finns nedskriven i SD:s partiprogram 

 

Av Per Sundgren

Idéhistoriker och ordförande för stiftelsen Jämlikhetsfonden, före detta  kulturborgarråd (V) i Stockholm.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag