Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

SD är inte bara mot stor invandring - de är rasister

Idéhistorikern Per Sundgren. Foto: Pressbild
Jimmie Åkesson, partiledare för SD. Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / PATRIK C ÖSTERBERG / IBL/IBL PATRIK C ÖSTERBERG /

Man kan självklart vara kritisk till den svenska invandrings- och flyktingpolitiken utan att vara rasist. 

Men Sverigedemokraternas partiprogram är de facto rasistiskt, replikerar Per Sundgren.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Inte helt oväntat förnekar Sverigedemokraternas gruppledare i riksdagen Mattias Karlsson att Sverigedemokraterna är ett rasistiskt parti med ett rasistiskt program. Min argumentation för att så är fallet, byggd på noggrann läsning av och citat ur programmet, bemöts överhuvudtaget inte. Mattias Karlsson talar i stället om vilket öppet och inkluderande parti som Sverigedemokraterna är.

Men denna öppenhet och inkludering motsägs av det stora utrymme i programmet som ägnas åt att fastställa vem som är svensk. Istället för inkludering blir följden en exkludering av alla dem som inte lever upp till Sverigedemokraternas krav på svenskhet, och de är många. Med de begränsningar som sätts upp för svenskheten blir resultatet att endast personer födda i Sverige av två svensktalande föräldrar som lutar kraftigt åt höger politiskt kvalificerar sig som svenskar, med den rätta identiteten.

 

LÄS MER - SD:s Mattias Karlsson: Bisarrt att kalla oss i SD för rasister  

Svenska invandringspolitiken

Man kan självklart vara kritisk till den svenska invandrings- och flyktingpolitiken, tycka att den är för generös, utan att vara rasist. Sverigedemokraterna skiljer dock ut sig genom att deras motstånd mot invandring bygger just på ett rasistiskt tänkande, vars kärna är svenskheten, den essens eller identitet som är ett villkor för att en person ska kvala in som svensk. Det är ingen tillfällighet att det bland grundarna av Sverigedemokraterna fanns gamla nazister och antisemiter. "Ungdomssynder", brukar Jimmie Åkesson säga. 

Med sitt partiprogram från 2013 visar Sverigedemokraterna att dessa ideologiska rötter fortfarande i hög grad är levande.

 

LÄS MER - Per Sundgren: Rasismen finns nedskriven i SD:s partiprogram 

 

Av Per Sundgren

Idéhistoriker och ordförande för stiftelsen Jämlikhetsfonden, före detta  kulturborgarråd (V) i Stockholm.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!