Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sverigedemokraterna är ett farligt parti

Peter Lundgren, EU-parlamentariker för Sverigedemokraterna.
Foto: SVEN LINDWALL
Karin Karlsbro, EU-parlamentariker för Liberalerna.
Foto: HENRIK JANSSON

Frågan om Polens och Ungerns rätt till EU-medel handlar i slutänden om mänskliga fri- och rättigheter.

Sverigedemokraterna deltar i det högernationalistiska krypskyttet mot kvinnors rättigheter och individens frihet, skriver Karin Karlsbro, EU-parlamentariker för Liberalerna.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

SLUTREPLIK. Frågan om respekt för rättsstatens principer är uppenbart känslig för Sverigedemokraterna. Trots att de i Europaparlamentet använder varje tillfälle att motarbeta och rösta nej till krav på medlemsländernas respekt för demokratins viktigaste spelregler, så låtsas de som något annat.

I en replik på min artikel skriver de att ”Sverigedemokraterna inte stänger dörren för ett demokratikriterium för tilldelning av EU-medel”, men en dag senare röstade de ännu en gång nej till just ett sådant förslag.

Till sist handlar det om mänskliga fri- och rättigheter, om människors frihet att leva sina liv som de vill

Det räcker med att följa EU-domstolens arbete för att få dokumenterat vilka övertramp Polen och Ungern hittills gjort sig skyldiga till när det gäller inskränkningar i demokratins grundläggande spelregler.

Utvecklingen i dessa länder är oroande. 

Farligt parti

Debatten om skyddet för rättsstatens principer måste ses parallellt med den politik som drivs av regeringarna i Budapest och Warszawa som direkt attackerar kvinnors rättigheter, HBTQ-personers frihet, minoriteter, oberoende medier och det civila samhället.

Till sist handlar det om mänskliga fri- och rättigheter. Om människors frihet att leva sina liv som de vill. 

Sverigedemokraterna i Europaparlamentet motarbetar inte bara rättsstaten, utan deltar med sitt agerande i det ständiga krypskyttet mot kvinnors rättigheter och individens frihet som bedrivs från högernationalistiskt håll runtom i världen. 

Det gör Sverigedemokraterna till ett farligt parti.


Av Karin Karlsbro (L)

EU-parlamentariker