Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

SD: 23,3 miljarder för att rädda jobb och företag

Vi kan inte ha en ordning där regeringsföreträdare under brinnande pandemi rullar tummarna, skriver Oscar Sjöstedt, ekonomisk-politisk talesperson för SD.Foto: SD

Kraftigt stigande arbetslöshet i sviterna av coronapandemin kräver skarpa åtgärder. Vi behöver hjälpa företag att både anställa och behålla personal. Fram till dess att restriktionerna lättar och tillväxten tar fart behöver företagen all hjälp de kan få. 

Därför avsätter vi 23,3 miljarder kronor i vårt budgetförslag för sänkta arbetsgivaravgifter, skriver Oscar Sjöstedt (SD).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Bland de första åtgärderna som regeringen föreslog under våren 2020 fanns en tillfällig nedsättning av arbetsgivaravgifterna under fyra månader. Sverigedemokraterna förordade ett helt avskaffande av arbetsgivaravgiften under den mest akuta perioden, men gav likväl stöd till regeringens förslag som – trots sina begränsningar – medgav en viss finansiell respit för företagen. 

Vi ser det som viktigt att arbetet fortsätter med stöd till både arbetstagare och företagare under denna återhämtningsperiod. Generella lättnader av arbetsgivaravgiften och egenavgifterna är den bästa vägen framåt. Det är en förhållandevis okomplicerad åtgärd som omedelbart underlättar för företagen och deras anställda.

Dyr men viktig satsning    

Sverigedemokraternas förslag är att sänka den allmänna löneavgiften med 25 procent under det första halvåret 2021. Detta till en beräknad kostnad om cirka 23,3 miljarder kronor. Det är en dyr men viktig satsning för att undvika att arbetslösheten rusar och tar med sig samhällsekonomin i fallet. Vi kan inte låta snålheten bedra visheten och behöver konkreta åtgärder innan det är för sent.  

Finansminister Magdalena Andersson (S) presenterar budgeten.Foto: JESSICA GOW/TT

Invändningarna mot nedsatta arbetsgivaravgifter när krisens kulminerade fokuserade framför allt på att åtgärden även gynnar företag som går bra trots krisen. Detta påstådda problem är knappast ett problem överhuvudtaget. Går det bra för företag – trots ekonomisk kris – är det bra för företaget, de anställda och i förlängningen för samhället i stort. 

Företag kan nyanställa

Ett företag är inte en isolerad ö utan en viktig kugge i samhällsbygget. Företag som expanderar sin verksamhet, nyanställer personal eller gör andra typer av investeringar är i förlängningen positivt för alla. Går det bra för exempelvis dagligvaruhandeln innebär det i förlängningen att det även gå bra för leverantörer, bra för transportbranschen och så vidare.

Utöver att gynna företag innebär reformen även att Sveriges kommuner och regioner får ytterligare tillskott. Sett till att det finns cirka 1,2 miljoner anställda inom kommunsektorn innebär det en skattelättnad på över 6 miljarder kronor. Pengar som i stället kan användas för att anställa fler undersköterskor, busschaufförer eller täcka upp för övriga kostnader som uppstått med anledning av coronapandemin.

Regeringen konstant för sent ute

Hittills har regeringen konstant reagerat för sent i stället för att förekomma problemen. Situationen hinner därmed förvärras innan det vidtas nödvändiga åtgärder. Prislappen hinner stiga mångdubbelt, fler människor drabbas och krisen fördjupas i onödan. 

Vi kan inte ha en ordning där regeringsföreträdare under brinnande pandemi rullar tummarna till sista minuten för att sedan hasta igenom ogenomtänkta förslag i panik. Vi behöver agera innan situationen spårar ur. Vårt förslag är tydligt och konkret – satsa 23,3 miljarder kronor på att rädda jobb och företag. Ta tjuren vid hornen i stället för att avvakta. Nu ser vi till att skydda svenska jobb och löntagare. 

 

Av Oscar Sjöstedt (SD)

Ekonomisk-politisk talesperson