Scientologerna räddade mig från knarkläkarna

FASTNADE I KNARKET. Hans-Erik Dyvik Husby, även känd som Hank von Helvete, har gått på tunga droger i 24 år. Med Narconons hjälp blev han drogfri på tre månader.
Foto: Sara Strandlund

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Jag har gått på tunga droger i 24 år. Tolv av dem blandade jag dessutom med psykiatriska droger, ersättningsdroger som jag fick av vården. Det enda jag fick ut av det var följande: Droger skiter i om de är legala eller illegala, de skiter  i om de kommer från gatan eller från läkarna. 

 Droger gör vad droger gör. 

 De dödar, snabbt eller långsamt. 

 Första gången som jag tog droger var jag tolv år. Drogerna fick mig att glömma svårigheterna som jag hade  i livet: En död mamma, ganska mörka tankar. Jag ville vara rockstjärna och leva upp till sex, drugs and rock'n'roll-myten som mina idoler Jimi Hendrix, Jim Morrison och Elvis. 

Jag var redan starkt beroende av heroin när det gick upp för mig att alla mina hjältar hade dött av droger -  och att jag var på väg mot precis samma sak. 

 Min egen död. 

Efter tolv år sökte jag hjälp hos psykiatrin i Norge för att bli drogfri. Det blev början på ett äventyr som jag fortfarande inte vet om jag ska skratta eller gråta åt. Det var i alla fall ett helvete då. Jag fick vänta fyra år för att komma in på metadonprogrammet. Under tiden jag väntade fick jag stora doser morfin och rohypnol levererade direkt till dörren av hemvården. Jag fick metadon i fyra år och subutex de sista fyra åren av behandlingen. 

Jag bad hela tiden om hjälp för att komma av drogerna, men psykiatrikerna sa att jag måste vänta.  Jag försökta arbeta. Det var svårt, även om jag hade stor framgång med mitt band Turbonegro. Jag kunde inte hålla mig borta från de illegala drogerna. När jag ville må bättre tog jag kokain och amfetamin. Jag fick svåra depressioner -  och fick då antidepressiva medel av läkarna. 


Då blev jag istället aggressiv och ville plötsligt ta livet av mig själv. Drogcocktailen gjorde mig psykotisk, och jag sökte återigen hjälp. Sjukvården gav mig nu antipsykotiska medel. Kemisk lobotomi! 

 Där satt jag nu, rockstjärnan. Utan känslor, utan förmågor. 

Jag kunde varken skratta eller gråta.  Samtidigt såg jag en film om en galen läkare som gjorde alla människor på jorden till zombier. Jag tänkte: "Den där läkaren finns på riktigt, jag är ju en zombie nu." 

 Genom en vän hade jag vid den här tiden fått kontakt med Kommittén för mänskliga rättigheter. KMR startades av scientologerna, och även om jag själv inte var eller är scientolog -  jag beskriver mig själv som kristen gnostiker -  förstod jag att jag delade deras uppfattning om att psykiatrin förslavar människor genom att använda droger som medicin.


Genom mitt arbete med KMR fattade jag hur jag hade fastnat på allt värre droger, och jag fick genom dem hjälp att komma till Narconons behandlingshem i Eslöv  i Sverige. Där deltog jag i ett behandlingsprogram ursprungligen skapat av scientologikyrkans grundare L Ron Hubbard. Jag trappade jag ner min subutex från 20 mg till 0 på fyra veckor. Jag upplevde inga svåra abstinenser och var klar med avtändningen efter bara ytterligare två veckor. 

Narconons behandlingsprogram har av socialstyrelsen kritiserats för att vara ovetenskapligt. Men med Narconons hjälp hanterade jag mitt 24 år långa narkotikaberoende på bara tre månader.  

Jag ser tillbaka på allt som har hänt och tänker på vetenskapen som påstod att jag aldrig skulle kunna vara drogfri, inte ha min underbara dotter, min vackra fru och min coola livsstil. Tolv år på psykiatriska droger -  för att bli drogfri! 

 I stället blev jag psykotisk.

Är detta vetenskap? Hos Narconon blev jag drogfri på tre månader. Jag har varit drogfri sedan dess. Jag är en återuppvaknad zombie och vill berätta att de galna läkarna finns. 

 Så vakna upp. 


HANS-ERIK DYVIK HUSBY alias HANK VON HELVETE

FAKTA

HANS-ERIK DYVIK HUSBY


även känd som Hank von Helvete, var tidigare sångare i det norska rockbandet Turbonegro.
Numera är han talesman för Kommittén för mänskliga rättigheter.
I höst spelar han Cornelis Vreeswijk i långfilmen om trubadurens liv.