Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Schh! Fira fredligt i år – för husdjurens skull

Roger Pettersson, Generalsekreterare World Animal Protection Sverige.
Fyrverkerier skrämmer husdjuren.
Foto: Pavlo Vakhrushev / Pavlo Vakhrushev

Smällare och fyrverkerier skrämmer djuren. Varför inte bestämma sig för ett empatiskt nyårslöfte om ett fredligt firande utan detonationer och krutrök, undrar World Animal Protections Roger Pettersson.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Medan betjänten runt tolvslaget på nyårsafton blir allt fullare av att spela grevinnans festskålande bordssällskap, brukar smällandet och vinandet bortom tv-rutan tillta i intensitet.

Den stora frågan utifrån djurens perspektiv ­– oavsett om de lever med människor eller vilda i naturen – är just ”the same procedure as last year?” Om de ska utsättas för samma typ av chockupplevelser som förra året.

Hur många nyårsprojektiler kommer att avfyras och landa i deras närhet? Hur starka knallar och ljussken ska skaka om deras värld i natt? Hur många djur till ska plågas, skadas och till och med dö på grund av människans hänsynslösa nyårsfirande med fyrverkerier?

En förtvivlad ångest

Flämtande med tungan hängande ut från munnen. Spetsade öron och vidöppna ögon som skräckslaget ser sig omkring. Stressade ben som snabbt pilar fram och tillbaka så att klorna smattrar mot golvet utan att finna någon ro. När smällar följer tätt på varandra någonstans i det okända, skrämmande mörkret där ute.

Tyvärr är det inte lätt att helt avskärma sig från stress, särskilt inte eftersom pyroteknikerna sällan begränsar sina aktiviteter bara till timmarna runt tolvslaget.

Den förtvivlade ångesten har många mattar och hussar tyvärr upplevt under och omkring nyårsafton. Hur vanligtvis glada och lekfulla hundar och katter börjar gnälla och darra och i desperat flykt för att hitta trygghet hoppar upp i husses eller mattes famn med svansen mellan benen.

Hur de rusar mot närmaste provisoriska skyddsrum. Snabbt slinker in under en säng eller ett bord. Eller flämtande gömmer sig i ett fönsterlöst badrum för att ta betäckning mot de hotfullt mullrande terrorkanonaderna.

Flera dagars stress

Självklart gör husse och matte vad de kan för att hjälpa hundarna och katterna att känna sig trygga i sitt eget hem mitt i det bullrande gnistregnet. Det kan handla om att dra för gardiner, höja volymen på tv:n, få hjälp av veterinärer med lugnande medel. Eller kanske har man möjlighet att resa någonstans där nyårsfirandet är lugnare och mer djurvänligt.

De som har hästar kan välja att vara hos dem i stallet under nyårsnatten för att lugna dem. Tyvärr är det inte lätt att helt avskärma sig från stress, särskilt inte eftersom pyroteknikerna sällan begränsar sina aktiviteter bara till timmarna runt tolvslaget.

Omkring ett hundratal personer skadas allvarligt varje år av fyrverkerier och de flesta olycksfallen sker just i samband med nyårsfirande.

Skrämmande smällar och starka ljussken kan dessvärre vara svåra att undvika under flera dagar runt nyår. Det kan ta plågsamt lång tid innan en drabbad hund vågar gå ut igen för att uträtta sina behov, utan att ängsligt titta sig omkring och nervöst slicka sig om munnen.

En majoritet vill förbjuda

Omkring ett hundratal personer skadas allvarligt varje år av fyrverkerier och de flesta olycksfallen sker just i samband med nyårsfirande. Risken för brandskador minskar knappast heller, när diverse pyrotekniska artiklar okontrollerat sprids ut i stora mängder. Om vi till dessa konsekvenser lägger djurens lidande, är det väl inte så konstigt att många svenskar vill förbjuda nyårsraketer.

Nästa gång du inventerar utbudet av raketpjäser för ännu ett explosivt nyårsfirande, kan det därför vara ett bra läge att stanna upp och ta dig en allvarlig funderare över nya nyårstraditioner.

En opinionsundersökning som presenterades av försäkringsbolaget If 2020 visade att cirka 60 procent av de tillfrågade var för ett förbud. Och bland dem som levde med hundar, katter och hästar var stödet ännu starkare, uppåt 70 procent.

Lova att inte smälla

Nästa gång du inventerar utbudet av raketpjäser för ännu ett explosivt nyårsfirande, kan det därför vara ett bra läge att stanna upp och ta dig en allvarlig funderare över nya nyårstraditioner. Är det kanske dags att instämma i den kända uppmaningen som hörs från Sollidenscenen på Skansen på nyårsnatten: ”Ring in det nya och ring ut det gamla”, i stället för att slentrianmässigt välja ”the same procedure as last year”?

Ja, varför inte bestämma sig för ett empatiskt nyårslöfte om att nästa gång blir det ett fredligt firande när året är slut, utan detonationer och krutrök. Att följa Tennysons uppmaning om rannsakan och förändring inför framtiden: ”Ring in ett ädlare, ett högre liv med bättre syften, mera rena lagar”.

Gott nytt djurvänligt år!

Av Roger Pettersson

Generalsekreterare, World Animal Protection Sverige